Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Želite pokrenuti vlastiti biznis?

Želite pokrenuti vlastiti biznis?

U okviru podrške Evropske unije ekonomskom rastu i zapošljavanju u Bosni i Hercegovini, Međunarodna organizacija rada (ILO) je organizovala nekoliko radionica na kojima je brojnim edukatorima iz različitih opština širom Bosne i Hercegovine predstavila globalno priznatu metodologiju Pokreni i poboljšaj svoje poslovanje (SIYB). Kao rezultat toga, do sredine 2021. godine više od 500 budućih poduzetnika i poduzetnica iz ranjivih grupa: mlade osobe, žene, dugotrajno nezaposleni, osobe starije od 50 godina i osobe s invaliditetom, prošle su SIYB obuku, razvile poslovni plan i dobile pristup financiranju svojih poslovnih ideja. Nadalje, registrovano je preko 100 novih preduzeća koja će nastaviti dobijati mentorsku podršku u skladu sa SIYB metodologijom.

Cilj SIYB metodologije je pružiti podršku u uspostavljanju i poboljšanju vođenja malih preduzeća. Obuke su obuhvatale nekoliko SIYB modula: Kako doći do poslovne ideje (Generirajte svoju poslovnu ideju), Kako pokrenuti posao (Pokrenuti svoj posao) i Kako poboljšati poslovanje (Poboljšajte svoje poslovanje)

Bosna i Hercegovina je prva zemlja na Zapadnom Balkanu u kojoj je primijenjena ova metodologija. Zahvaljujući radionicama Train the Traine,  koje su organizovane u periodu između 2019. i 2021. godine u okviru EU4Business projekta, Bosna i Hercegovina sada ima 14 certificiranih SIYB edukatora. EU4Business projekt sufinansiraju Evropska unija i Njemačka vlada, a zajednički ga provode ILO, Njemačka razvojna organizacija GIZ i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

EU i ILO će nastaviti podržavati četrnaest certificiranih SIYB edukatora i edukatorica u razmjeni znanja o najboljim praksama razvoja biznisa u lokalnim zajednicama u okviru dva druga projekta finansirana od strane EU, a čiji je cilj smanjenje nezaposlenosti i podrška lokalnim preduzećima u BiH - „Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje - Faza II (LEP II)” i „EU4BusinessRecovery”. Edukatori će nastaviti pružati poduzetničku obuku kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje na 25 lokacija širom zemlje. Obuke će biti ponuđene nezaposlenim pojedincima koji žele ući u svijet poduzetništva, a posebno će se usmjeriti na one koji su postali nezaposleni kao posljedica pandemije Covid-19. Pristup će dodatno doprinijeti razvoju lokalne ekonomije.

Ako želite pokrenuti posao ili vam je potrebna podrška u pokretanju, ovdje možete pronaći detaljne biografije svih 14 certificiranih SIYB trenera.

Procjenjuje se da je program realizovan u preko 100 zemalja i spada među najveće u ovoj oblasti u svijetu. Prateći materijali su prevedeni na više od 40 jezika. Priručnici SIYB metodologije dostupni su na ovom linku.  

Povezane vijesti