Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Zelene destinacije EU4Business

Zelene destinacije EU4Business

2014. godine Boro Marić i udruženje Greenways, započeli su u Pecki obnovu stare zapuštene škole. Nakon obnove, školu su adaptirali u Centar za posjetitelje te su počeli s razvojem turizma u selu Pecka. Kroz godine marljivog rada, brendirali su malo selo u održivu turističku destinaciju, što pokazuju posjetitelji koji su kroz 8 godina posjetili Pecku. 

Kroz Centar za posjetitelje, Pecka turizam se prelio i na lokalno stanovništvo, te su počeli u svojim domaćinstvima proizvoditi tradicionalne proizvode koje bi nudili posjetiteljima. Projekt “Zelena destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive”, obuhvaća prostor opštine Mrkonjić Grada, Šipova i Ribnika, koji su kroz projekt brendirane pod zajedničkim imenom Dinardica. 

Boro Marić ističe neke od manjkavosti naše sredine, ali isto tako naglašava prednosti koje imamo: ,,Da je destinacija osoba, kakve bi osobine imala, i pronašli smo arhetip tragača, osobe koja će zanemariti manjkavosti naše infrastrukture od loših cesta, manjka transportnih linija, bezbroj manjkavosti imamo u cijeloj državi, ali isto tako imamo bezbroj prirodnih ljepota, toliko netaknute prirode, i na nama je da od tog prirodnog resursa gradimo i razvijano održiv ekonomski resurs.” 

Kroz projekt su urađene infrastrukture manjih razmjera na tri mikro lokacije (uređenje kanjona Korane, penjalište Pecka i interaktivno igralište u selu Pecka) i GPS mapiranje biciklističkih i pješačkih staza s ciljem povezivanja funkcionalnog turističkog sadržaja i doživljaja u prirodi. Projekt je od posebnog značaja i za lokalno stanovništvo na ovom prostoru, kojem se pružila mogućnost da lakše plasiraju svoje lokalne proizvode, a nekoliko domaćinstava je prilagodilo svoje domove za turistički najam. 

U selu Pecka izvire rijeka Sana koja sa svoja tri velika izvora i estavelom Mračaj predstavlja hidrološki biser, a na samo 15 km od Pecke izvire i rijeka Pliva. Iznad sela uzdiže se vijenac stijena po kojima je Pecka dobila ime, a koje sada predstavljaju najveće penjalište u BiH na prirodnim stijenama. Zaštita izvora Sane u središtu je projekta “Zelena destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive”, čime se ovu prirodno bogatstvo želi sačuvati i staviti na održivo korištenje svim budućim naraštajima. 

,,Kod nas u Bosni i Hercegovini je trend poslovanja firmi koji iskorištavaju prirodu i njene sirovine, jako je malo onih koji čuvaju prirodne resurse i svoje poslovanje zasnivaju na održivome korištenju prirode" zaključuje Boro Marić. 

Projekat je provela Opština Mrkonjić Grad (kao vodeći implementator), zajedno sa partnerima, UG Centar za životnu sredinu, kompanijom Advantis Konsalting i kompanija Zepter Passport. 

Ukupna vrijednost projekta “Zelena destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive” bila je preko 471.000 KM, od čega su Evropska unija i Vlada SR Njemačke u okviru EU4Business projekta izdvojile više od 376.000 KM bespovratnih sredstava.

EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, s ciljem jačanja ekonomije BiH. EU4Business je vrijedan 16,1 milijuna eura, a zajednički ga finansiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Vlada SR Njemačke (1,1 milijuna eura). Projekt zajedno provode GIZ, ILO i UNDP. 

EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije - Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

Povezane vijesti