Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Uspješne priče

EU4BusinessRecovery: Ka zelenom i održivom turizmu

Uočavajući sve veću zainteresiranost za zeleni turizam, održivost i trend po kojem se turisti okreću ekološki prihvatljivom turizmu, tri općine u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine - Mrkonjić Grad, Ribnik i Šipovo, zajedno sa svojim partnerima započele su ponovno osmišljavanje razvoja turizma u dolinama gornjeg toka rijeke Sane i Plive.

Uspješne priče

Otvoreno preko 900 radnih mjesta i 1.000 preduzeća podržano zahvaljujući EU4Business projektu

Uprkos ekonomskoj neizvjesnosti, u Bosni i Hercegovini kreirano je 930 radnih mjesta, osnovano više od 120 startup-a i podržano 1.000 preduzeća zahvaljujući zajedničkim sredstvima Europske unije i Savezne Republike Njemačke u iznosu od 16,1 miliona eura. Pokrenut u aprilu 2018. godine četverogodišnji projekat, "Strategije lokalnog razvoja - Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj" zajedno sa sufinansiranim projektom EU4Business, nastojao je potaknuti veću zaposlenost i dugoročni ekonomski rast podizanjem konkurentnosti i stimulisanjem poduzetništva i inovacija u poljoprivredi, turizmu i izvozno-orijentisanim sektorima.

Uspješne priče

EU4Business: Ka zelenom i održivom turizmu

Prepoznajući rast potražnje za zelenim turizmom, održivošću i trendu da se turisti okreću ka ekološki prihvatljivom turizmu, tri opštine u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine Mrkonjić Grad, Ribnik i Šipovo zajedno sa partnerskim organizacijama razmišljale su o drugačijem pristupu razvoja turizma u dolinama gornjeg toka rijeka Sane i Plive. Okupljeni oko iste vizije i zajedničkog interesa da zaštite netaknutu prirodu, želili su pozicionirati ovo područje kao zelenu destinaciju i fokusirati se na eko i turizam na otvorenom. Prije samog početka pandemije Mrkonjić Gradu, kao vodećem aplikantu, dodijeljena su bespovratna sredstva Europske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke, čime je otvoren put ka novom poglavlju razvoja turizma ka zelenoj destinaciji.

Uspješne priče

EU4Business: Promocija kulturne i prirodne baštine u novoj eri turizma

Bogato kulturno i istorijsko naslijeđe isprepleteno s netaknutim prirodnim ljepotama šuma, rijeka i planina predstavlja veliki potencijal za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini. Iako je sektor turizma ostvario značajan rast prije pandemije, nedostatak strateškog pristupa i loša kvaliteta turističke infrastrukture, proizvoda i usluga značajno usporava budući rast i konkurentnost sektora.

Uspješne priče

Staza stare pruge EU4Business

Uskotračna austro-ugarska pruga i u narodu poznati “Ćiro”, prevozili su putnike duž cijele Bosne i Hercegovine. Modernizacijom putovanja Ćiro je pao u zaborav, a staze njegove pruge ostale su skrivene u šumama i poljima Bosne i Hercegovine.

Uspješne priče

Enjoy Sarajevo - Romanija region EU4Business

Na području Istočnog Sarajeva, turizam predstavlja stratešku granu privrede. Zahvaljujući ponajviše olimpijskoj planini Jahorina, ovo područje iznimno je posjećeno tokom zimske turističke sezone.

Uspješne priče

Zelene destinacije EU4Business

2014. godine Boro Marić i udruženje Greenways, započeli su u Pecki obnovu stare zapuštene škole. Nakon obnove, školu su adaptirali u Centar za posjetitelje te su počeli s razvojem turizma u selu Pecka