Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Uspješne priče

#MADEINBiH: Kako je dječji san Milke Arkula pretvoren u krojački zanat

Da biste preživjeli u svijetu preduzetništva potrebno je da svakodnevno unapređujete vaše znanje i vještine, a zahvaljujući Programu podrške preduzetništvu koji realizuje Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Petrovac u okviru EU4BusinessRecovery mnogi preduzetnici su dobili tu priliku.

Uspješne priče

Evropska unija podržala osnivanje Alumni mreže poduzetnika u Sarajevu

Osnivanje ove mreže poduzetnika je organizovano u okviru EU4BusinessRecovery projekta i ima za cilj stvaranje novih prilika za umrežavanje svih poduzetnika, razmjenu njihovih znanja i iskustva, a sve u cilju dodatnog unapređenja preduzetničkog eko-sistema u Kantonu Sarajevo i šire.

Uspješne priče

#MadeinBiH: Kenan Hasagić starim automobilima daje novu šansu

Znanja i kompetencije iz oblasti u koje se upušta, Kenan je sakupljao godinama, dok su mu sa druge strane nedostajale mnoge informacije i vještine u vođenju i upravljaju biznisom. Do njih je Kenan došao učešćem u Programu podrške poduzetništvu, koji je realizovan uz podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije rada putem u okviru projekta EU4BusinessRecovery.

Uspješne priče

#MadeinBiH: Amela Ganić okuse tradicije kuha u „Šerpici“

Amela Ganić pokrenula je aščinicu „Šerpica“, nove mjesto u Visokom za sve ljubitelje ukusnih tradicionalnih jela. Na početku poduzetničke obuke sam prvobitno željela da moja aščinica nosi naziv „Ruža“, jer volim ruže i crvenu boju. Međutim, tokom obuke mentor i drugi učesnici su mi sugerisali da to možda i nije najbolji naziv za aščinicu. Tako da sam se „bacila“ na smišljanje novog naziva, nabrajajući u glavi sav kuhinjski pribor.

Uspješne priče

#MadeinBiH: Visočanka Ajla Dedić svojim kreacijama oplemenjuje BH modnu scenu

Prilikom prvog susreta sa Ajlom Dedić, vlasnicom Brenda MOON – Touch the Moonlight primjeti se njena posvećenost detaljima i tako je, kako kaže, bilo oduvijek. Sa posebnom je pažnjom uvijek je birala kombinacije i kreirala haljine za važne događaje, a uz podršku projekta EU4BusinessRecovery i Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Visoko je krenula u relizaciju svog poslovnog poduhvata.

Uspješne priče

EU4BusinessRecovery: Tešanjska Conita povećala broj zaposlenih i unaprijedila način poslovanja

“U Evropi se sezonski mijenjaju čarape i imaju rok trajanja!“. Ovim riječima smo dočekani u Conita d.o.o. Tešanj, jednoj od kompanija iz sektora proizvodnje odjeće, tekstila, kože i obuće, podržanih putem EU4BusinessRecovery projekta, koji uz finansijsku podršku Evropske unije i Savezne Republike Njemačke zajednički provode GIZ, MOR i UNDP.

Uspješne priče

Otvoreno preko 900 radnih mjesta i 1.000 preduzeća podržano zahvaljujući EU4Business projektu

Uprkos ekonomskoj neizvjesnosti, u Bosni i Hercegovini kreirano je 930 radnih mjesta, osnovano više od 120 startup-a i podržano 1.000 preduzeća zahvaljujući zajedničkim sredstvima Europske unije i Savezne Republike Njemačke u iznosu od 16,1 miliona eura. Pokrenut u aprilu 2018. godine četverogodišnji projekat, "Strategije lokalnog razvoja - Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj" zajedno sa sufinansiranim projektom EU4Business, nastojao je potaknuti veću zaposlenost i dugoročni ekonomski rast podizanjem konkurentnosti i stimulisanjem poduzetništva i inovacija u poljoprivredi, turizmu i izvozno-orijentisanim sektorima.

Uspješne priče

EU4Business: Ka zelenom i održivom turizmu

Prepoznajući rast potražnje za zelenim turizmom, održivošću i trendu da se turisti okreću ka ekološki prihvatljivom turizmu, tri opštine u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine Mrkonjić Grad, Ribnik i Šipovo zajedno sa partnerskim organizacijama razmišljale su o drugačijem pristupu razvoja turizma u dolinama gornjeg toka rijeka Sane i Plive. Okupljeni oko iste vizije i zajedničkog interesa da zaštite netaknutu prirodu, želili su pozicionirati ovo područje kao zelenu destinaciju i fokusirati se na eko i turizam na otvorenom. Prije samog početka pandemije Mrkonjić Gradu, kao vodećem aplikantu, dodijeljena su bespovratna sredstva Europske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke, čime je otvoren put ka novom poglavlju razvoja turizma ka zelenoj destinaciji.