Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
U Mostaru održan Dan otvorenih vrata Tvornice za učenje / Centar za digitalizaciju

U Mostaru održan Dan otvorenih vrata Tvornice za učenje / Centar za digitalizaciju

Predstavnicima malih i srednjih poduzeća iz sektora metala, plastike i srodnih djelatnosti danas su prezentirane mogućnosti koje pruža Tvornica za učenje pri Fakultetu strojarstva računarstva i elektrotehnike unaprijeđena novim znanjima i teologijama iz područja digitalizacije. Podrška koju će Centar pružati proizvodnim poduzećima se odnosi na usluge iz ispitivanja novog proizvoda; prototipovi; prijenos novih znanja u području digitalizacije i robotike; 3D printanje; reverzibilno inženjerstvo; Internet stvari („Internet of Things“ - mrežna infrastruktura u kojoj fizičke i virtualne "stvari" svih vrsta komuniciraju i nevidljivo su integrisane); virtualizacije računalnih resursa i računarstva u oblaku („Cloud computing“ - pružanje IT infrastrukture kao što je prostor za pohranu podataka ili aplikacijski softver putem Interneta); podrška, obrazovanje i savjetovanje za mikro, mala i srednja poduzeća (MMSP) ka Industriji 4.0 (automatizacija tradicionalnih proizvodnih i industrijskih praksi, koristeći modernu pametnu tehnologiju).

Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, izjavio je „Danas svjedočimo dinamičnoj demonstraciji digitalizacijskih studija i prezentaciji visokih tehnologija koje će se moći koristiti ovdje u Tvornici za učenje za potrebe lokalnih poduzeća i studenata. Radi se o visokoj tehnologiji, robotici, mjeriteljstvu, korištenju 3D laserske tehnologije, reverzibilnom inženjerstvu… Sve to bit će od značajne pomoći našim lokalnim poduzećima na razvijanju učinkovitosti, ali i našim mladim ljudima u procesu stjecanja vrhunskih suvremenih znanja.“

Tvornica za učenje djeluje u okviru Sveučilišta u Mostaru, Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike i predstavlja mjesto suradnje poduzeća i akademske zajednice uz podršku institucija. Zahvaljujući projektima „Povećanje konkurentnosti mikro, malih i srednjih poduzeća digitalizacijom  - IC SMED“ i projekta “Ponovno povezivanje sveučilišta i gospodarstva radi stimuliranja inovacija“,  kapaciteti Tvornice za učenje su unaprijeđeni za pružanje podrške MMSP ka digitalnoj transformaciji što doprinosi smanjenju troškova proizvodnje, optimizaciji proizvodnih procesa, povećanju prihoda i jačanju konkurentnosti na izvoznom tržištu, a u konačnici otvaranju novih radnih mjesta i razvoju lokalne zajednice. Na događaju otvorenih vrata koji je danas održan u Mostaru,  predstavljeni su glavni ciljevi „IC SMED“ i KnowHUB “  projekta, planirane aktivnosti, kao i partneri na ovom, za gospodarstvo, značajnom projektu.

Dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Željko Stojkić, rekao je kako je Tvornica za učenje dio svjetske mreže tvornica za učenje International Association of Learning Factories, te da nije lako ući u tu mrežu. Na ovaj način mladi ljudi, studenti, asistenti i profesori kroz rad u Tvornici za učenje mogu sudjelovati u razvoju i implementaciji projekata sa ostalim partnerima iz mreže Tvornica za učenje.

Marko Perić, suvlasnik kompanije Macom d.o.o. i voditelj proizvodnje kaže da već nekoliko godina sarađuje sa Sveučilištem u pogledu studentskih praski, a kroz trenutni projekat su tu saradnju digli na veći nivo. Naime, novi uređaji za 3D printanje dostupni pri Centru za digitalizaciju, omogućili su kompaniji lansiranje novog proizvoda na tržište Evropske Unije. Proizvod je trenutno u završnoj fazi, a na izradi su radili asistenti profesora i studenti Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike.

Projekt KnowHUB traje 36 mjeseci, a vrijednost KnowHUB projekte je BAM 208.400  od čega EU sufinancira BAM 184.000 u okviru Erasmus+.

Projekat IC SMED traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je BAM 606.600 od čega EU sufinancira BAM 479.000 kroz EU4Buisines projekt.Vodeći realizator projekta je Sveučilišta u Mostaru, Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike u partnerstvu  sa razvojnom agencijom Županije Zapadno-hercegovačke HERAG i pet poduzeća iz sektora metala i plastike: SIK d.o.o., Škutor d.o.o., MA COM d.o.o., TEM mandeks d.o.o. i Weltplast d.o.o.

EU4Business je projekat Evropske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke. Za više informacija, posjetite www.eu4business.ba.

Povezane vijesti