Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Trebinje među najboljim primjerima održivog turizma na "Green destinations & Future of Tourism 2022” konferenciji

Trebinje među najboljim primjerima održivog turizma na "Green destinations & Future of Tourism 2022” konferenciji

Na konferenciji "Green destinations & Future of Tourism 2022”, koja se održala u Atini od 27. do 30. septembra, Trebinje predstavljeno je kao jedna od zelenih destinacija u razvoju na panelu "Održivi razvoj turizma na Balkanu”, a priča iz ovog grada našla se i među najboljima.

Grad Trebinje je po drugi put izdvojen kao blistav primjer turizma sa naglaskom na održivi razvoj, ovaj put sa pričom "Park prirode Orjen – zaštićeno područje u službi unaprjeđenja turističke ponude i održivog razvoja". U okviru takmičenja “Top 100 priča održivog razvoja” za 2022. godinu Trebinje je odabrano kao jedna od najboljih destinacija održivog turizma. Pozivnicu za samit Grad je dobio na osnovu priče Herzeg House, koja je prethodno proglašena za najbolju priču održivog razvoja na međunarodnom Sajmu turizma u Berlinu (ITB Berlin).

“Ovo je izuzetan uspjeh za našu lokalnu zajednicu i pokazatelj odličnog rada u sektoru turizma u pogledu realizacije projekata koji doprinose održivom razvoju destinacije” - rekao je gradonačelnik Trebinja, Dražen Bošković.

Tema "Green destinations & Future of Tourism 2022” konferencije je bila razvoj održivog turizma u turistickim destinacijama, a BiH su predstavljali članovi sektorske radne grupe za razvoj turizma, koju čine predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske, Federalnog Ministarstva okoliša i turizma, i odjeljenje Vlade Brčko distrikta za turizam. Učešće na konferenciji uzeli su i predstavnici Razvojne agencije Preda Prijedor, Razvojna agencija Žepče, opštine Šamac i Bosanska Krupa, Kantonalni Zavod za zaštitu, Privredna komora FBiH i NVO " Naša perspektiva" iz Sarajeva. Njihovo učešće, kao i učešće Grada Trebinja, je podržao je GIZ kroz projekat EU4Business.

EU4Business je preteča EU4BusinessRecovery projekta koji pruža podršku BiH kompanijama u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. Vrijedan je 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona) i Savezna Republika Njemačka (700 hiljada). Implementiraju ga GIZ, ILO i UNDP.

Fotografije: © Slavenko Vukasović

Povezane vijesti