Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Staza stare pruge EU4Business

Staza stare pruge EU4Business

Uskotračna austro-ugarska pruga i u narodu poznati “Ćiro”, prevozili su putnike duž cijele Bosne i Hercegovine. Modernizacijom putovanja Ćiro je pao u zaborav, a staze njegove pruge ostale su skrivene u šumama i poljima Bosne i Hercegovine. Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona, zajedno s Razvojnom Agencijom REZ iz Zenice pokrenula je projekt adaptacije stare pruge u biciklističku stazu, te su tako oživili stari Ćirin put. 

Put od Busovače pa sve do Jajce od ukupno km, povezuje 5 općina (Busovača, Vitez, Travnik, Donji Vakuf i Jajce) u jedinstvenu biciklističku stazu koja je bogata prelijepim bosanskim krajolicima, kao i mnogobrojnim mostovima i tunelima, što vožnju ovom stazom čini nezaboravnom avanturom. Zbog relativno male visinske razlike između etapa, sama vožnja bicikla ne traži veliku fizičku spremu, sto vise, iz Turističke zajednice SBK su nas uvjerili da se i djeca od dvije godine bez problema mogu kretati stazom, što cjelokupnu destinaciju čini iznimno povoljnom za obitelji s manjom djecom. 

Projekt EU4Business, uz podršku Evropske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke, podržao je obnovu stare Ćirine staze te je uz građevinske radove projekt obuhvatio niz drugih aktivnosti. Provedena je edukacija lokalnog stanovništva za bike vodiče i usvajanje bike frendly standarda, što je dalo mogućnost stanovnicima Srednjobosanskog kantona održivo bavljenje ciklo turizmom. Cjelokupna staza i popratni turistički sadržaju prezentirani su putem web platforme https://bike.srednjabosna.ba, gdje se mogu dobiti sve potrebne informacije za turistički obilazak staze. Na web-u također možete kontaktirati lokalnog vodiča koji će vas uz vožnju upoznati s mnogim zanimljivostima različitih lokaliteta na vašem putu. 

Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK, ističe kako je projekt revitalizacije stare pruge u biciklističku stazu, podloga za daljnji razvoj biciklističkoga turizma na ovoj destinaciji. ,,Nama kao turističkoj zajednici je krajnji cilj kreirati središnju Bosnu kao ciklo turističku destinaciju, koja će biti među najboljim ciklo destinacijama u Bosni i Hercegovini.” 

EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, s ciljem jačanja ekonomije BiH. EU4Business je vrijedan 16,1 milijuna eura, a zajednički ga finansiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Vlada SR Njemačke (1,1 milijuna eura). Projekt zajedno provode GIZ, ILO i UNDP. 

EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije - Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

Povezane vijesti