Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Robotizacija proizvodnih procesa

Robotizacija proizvodnih procesa

Već 17 godina na prostoru općine Gradiška djeluje firma TIKT manufaktura, koja proizvodi dijelove za mašinsku i autoindustriju. TIKT je svoje poslovanje usmjerio ka kupcima koji imaju potrebu za malim brojem specifičnih proizvoda ili za proizvodima u malim serijama, što zahtijeva specifičan proizvodni proces, jer se strojevi stalno prilagođavaju novim proizvodima i tehnikama rada. 

Krešimir Bodrošić, direktor kompanije, naglašava važnost modernizacije proizvodnog procesa: ,,U nekoj prošlosti proizvodnja unikatnih dijelova bila je nespojiva s digitalizacijom i robotizacijom, no s vremenom smo shvatili da je ipak moguće proizvoditi unikatne komade na robotiziranoj mašini, što govori da svaki idući komad u proizvodnji može biti nešto drugo, možemo raditi na istoj mašini 100 komada tako da nemaju veze jedan s drugim.” 

Uvidjevši nove standarde i prilike na tržištu, firma je pristupila robotizaciji poslovnoga procesa. Proces robotizacije proveli su tako da su isti provodili unutar vlastitog poduzeća vlastitim radnim kapacitetima i za vlastite potrebe. Ovakvim pristupom stekli su iskustvo koje su nastavili primjenjivati u daljnjem procesu robotizacije nakon završetka implementacije EU4Business projekta. 

Problem s kojim se firma suočavala prije implementacije projekta bila je nemogućnost ispunjenja svih postojećih narudžbi i novih kupaca. Kroz EU4Business, taj problem je prepoznat kao potencijal za razvoj tvrtke, što se pokazalo točnim. Nakon nabavke robotskog stroja i digitalizacije firme, uslijedio je rast izvoza od 20%. Zbog novih savremenih proizvodnih procesa, firmi su bili potrebni novi i edukovani radnici koji će upravljati novim proizvodnim sistemom, te je za vrijeme implementacije u firmi otvoreno preko 10 novih radnih mjesta. 

,,Postalo nam je šteta da mladi i obrazovani ljudi stoje uz mašinu i samo otvaraju i zatvaraju vrata, umjesto njih to sada radi robot, a oni imaju mogućnost da programiraju buduće radne zadatke za stroj i robot.” zaključio je direktor Krešimir Bodrosić. 

EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, s ciljem jačanja ekonomije BiH. EU4Business je vrijedan 16,1 milijuna eura, a zajednički ga finansiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Vlada SR Njemačke (1,1 milijuna eura). Projekt zajedno provode GIZ, ILO i UNDP. 

EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije - Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

Povezane vijesti