Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Ramex - primjer uspješne kompanije u energetskoj tranziciji
Ramex - primjer uspješne kompanije u energetskoj tranziciji

Ramex - primjer uspješne kompanije u energetskoj tranziciji

Osnovana 1992. godine, kompanija Ramex iz Kladnja se specijalizirala za proizvodnju dječijeg namještaja od masivnog drveta. Jedan od najvećih uspjeha bilo je uspostavljanje saradnje s IKEOM što je predstavljalo veliki iskorak u poslovanju. I danas, sigurnost i neškodljivost proizvoda su im imperativ. Proces izrade namještaja nema negativnih uticaja na okoliš i sav otpad se dalje procesira i koristi. Stoga su aplicirali za sredstva GIZ-a kako bi poboljšali energetsku efikasnost i smanjili negativne uticaje na okoliš.

Menadžerica firme, Jasminka Hadžiabdić, pojašnjava da je podrška kroz komponentu "Green Recovery" za njih došao u pravom trenutku. Njihova želja je da firma budu energetski efikasni i da koriste što više vlastitih resursa za konzumaciju toplotne energije. Projekat će im pomoći da uvide nedostatke i saznaju koja su potencijalna polja za razvoj energije relevantna za njih. Sredstva su odvojena za nove poslovne poduhvate poput solarnih panela. 

Kompanija Ramex je dobila finansijsku pomoć za zamjenu dotrajale mreže na kaloriferima i klasične rasvjete u mašinskom djelu hale sa LED osvjetljenjem. Također, dobili su podršku za zamjenu komprimarnog zraka novim ventilima i time isključili upotrebu viljuškara. Sve ove mjere doprinose smanjenju emisije štetnih gasova i korištenju goriva.

Ramex se nada da će nakon provedene revizije, uspjeti osigurati povećanje konkurentne prednosti kod stranih klijenata, što je preduslov za bolje poslovanje. Bitno im je da njihovih 200 uposlenih dobije još bolje uslove za rad, a kompanija sazna na koji način će strateški ostvariti pozitivne pogodnosti, te nastaviti investirati u projekte energetske efikasnosti. Ova firma predstavlja primjer uspješne energetske tranzicije u BiH i pokazuje da je moguće ostvariti pozitivne efekte na okoliš uz poboljšanje ostalih segmenata poduzetništva.

Green Recovery je komponenta koju GIZ implementira u ime Njemačke vlade. Dio je šireg projekta Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery, kojeg sufinansiraju Njemačka vlada i Evropska unija. Cilj komponente je pružiti podršku BiH u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 sa posebnim osvrtom na zelenu tranziciju MSP.

Povezane vijesti