Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
PROMOCIJA VJEŠTAČKE STIJENE ZA PENJAŠTVO I PETODNEVNE EDUKACIJE ZA ZVANJE „SPORTSKI PENJAČ“ na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo

PROMOCIJA VJEŠTAČKE STIJENE ZA PENJAŠTVO I PETODNEVNE EDUKACIJE ZA ZVANJE „SPORTSKI PENJAČ“ na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo

U okviru projekta „Magična penjališta Bosne i Hercegovine“, finansiranog od strane Evropske unije i Savezne Republike Njemačke, danas je održana promocija prve generacije polaznika modula edukacije za zvanje „Sportski penjač“ i vještačke stijene za penjaštvo, prve takve u BiH, koju posebnom čine izgled i površina od 120 m² te korišteni materijal koji ne dozvoljava klizanje prilikom penjanja.

„Ovo je značajan dan za Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo jer smo, novom stijenom za penjaštvo i razvijenim modulom edukacije, započeli ozbiljan i dugoročan pristup razvoja kapaciteta, kako studenata tako i drugih zainteresanih lica, za sticanje zvanja „Sportski penjač“, koje će, razvojem penjaštva kao turističkog proizvoda u Bosni i Hercegovini, postati sve traženije i značajnije“, rekao je prof. dr. Haris Alić, Dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo.

Ova aktivnost predstavlja samo jednu od realiziranih i planiranih u okviru projekta „Magična penjališta Bosne i Hercegovine“, kojeg zajednički implementiraju Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo, Planinarsko društvo „FASTO“ te IT kompanija „Rebus“ d.o.o. Sarajevo. Projekat će se implementirati 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost je 348.152,00 KM, od čega je Evropska unija izdvojila 277.354,00 KM bespovratnih sredstava.

Želimo da turizam u Bosni i Hercegovini razvijemo zajedno sa drugim sektorima te da, zajedničkim naporima i kapacitetima, turizam učinimo najperspektivnijom granom privrede.

Naš projekat kombinuje različite aktivnosti i uključuje nekoliko sektora, sektor sporta, turizma, javnog zdravstva (promocija zdravih stilova života), privrede, okoliša“ rekao je prof.dr. Erol Kovačević, projektni koordinator.

Zahvalio je svim općinama koje su učestvovale u projektu a posebno onima koje su odabrane i, zajedno sa projektnim timom, razvijaju novu turističku ponudu penjaštva u BiH.

Zahvalio se Evropskoj uniji i Saveznoj Republici Njemačkoj za ovu značajnu donaciju koja će unaprijediti turizam.   

EU4Business je projekat Evropske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke.

Povezane vijesti