Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
PROMOCIJA PRVOG TURISTIČKOG BALONA U BOSNI I HERCEGOVINI

PROMOCIJA PRVOG TURISTIČKOG BALONA U BOSNI I HERCEGOVINI

U okviru projekta „Enjoy Sarajevo-Romanija Region“, finansiranog od strane Evropske unije i Savezne Republike Njemačke, danas je održana promocija turističkog balona na lokalitetu sportsko-rekreativnog centra Brus-Trebević pored Sarajeva.

Organizovana je prezentacija balona i svih turističkih sadržaja uspostavljenih u okviru projekta. Posjetioci su imali priliku da uživaju u prizoru uzlijetanja prvog balona na prostoru Bosne i Hercegovine, što je jedinstvena turistička atrakcija.

„Ovo je veliki dan za turizam Istočnog Sarajeva jer je toplovazdušni balon na Brusu prvi u ovoj regiji“, rekao je Igor Tošić, Direktor Turističke organizacije Jahorina.

„Sigurni smo da će se zbog novih sadržaja povećati broj dolazaka i noćenja turista u našem gradu, što i jeste krajnji cilj.“ Direktor Tošić zahvalio se donatorima  Evropskoj uniji i Saveznoj Republici Njemačkoj koje finansiraju ovaj projekat.

Ova aktivnost predstavlja samo jednu od planiranih u okviru projekta „Enjoy Sarajevo-Romanija region“, koji zajednički implementiraju Turistička organizacija Jahorina, Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo (RAIS), Privredna komora Republike Srpske (PKRS) i privredni subjekat „Stanišić d.o.o Pale“.

Projekat će se implementirati 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost je 258.000 eura, od čega je Evropska unija izdvojila preko 200.000 eura bespovratnih sredstava.


„Imamo šansu da turizam u Bosni i Hercegovini razvijemo u najvažniji sektor“, poručio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Staša Košarac. Zahvalio je svim turističkim radnicima koji su u teškim vremenima za turizam uspjeli kreirati nove sadržaje, te Evropskoj uniji i Saveznoj Republici Njemačkoj za ovu značajnu donaciju koja će unaprijediti turizam. „Nadam se da će ovakvih i sličnih projekata biti još više u cijeloj Bosni i Hercegovini.“

EU4Business je projekat Evropske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke. Za više informacija, posjetite www.eu4business.ba.

 

Povezane vijesti