Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Proizvođač aluminijskih profila koji uvijek ide korak dalje u zaštiti okoliša i zdravlja uposlenika
Proizvođač aluminijskih profila koji uvijek ide korak dalje u zaštiti okoliša i zdravlja uposlenika

Proizvođač aluminijskih profila koji uvijek ide korak dalje u zaštiti okoliša i zdravlja uposlenika

Kada je riječ o očuvanju okoliša, poslovni sektor ima važnu ulogu u promicanju održivih praksi. Zahvaljujući podršci GIZ-a kompanija Emerus uspješno je primijenila mjere resursne efikasnosti i certifikacije prema ISO standardima iz oblasti okoliša. Ovaj projekt nije samo doveo do veće energetske i resursne efikasnosti u poslovanju, već je također, unaprijedio zaštitu okoliša i zdravlja zaposlenika.

Emerus je kompanija koja se specijalizirala za strojnu obradu aluminijskih profila, a jedan od ključnih procesa u proizvodnji je čišćenje kalupa. U prethodnom postupku mokrog čišćenja modula, potrebne su bile velike količine vode i sirovina, te se koristilo antikorozivno sredstvo koje je bilo štetno za okoliš. Međutim, uz primjenu novog postupka pjeskarenja, Emerus je uspio smanjiti potrošnju vode i sirovina, te je antikorozivno sredstvo stavio van upotrebe. Ovaj novi postupak, ne samo da je bio učinkovitiji, već je također generirao manje otpada.

Kao dio nastojanja da se osigura sigurnost zaposlenika i zaštita okoliša, Emerus je implementirao ISO 45001 certifikaciju i ISO 14001 recertifikaciju. Ovo im je osiguralo bolju organizaciju zaštite na radu i zaštite okoliša u kompaniji, što je rezultiralo bezbjednijim radnim okruženjem i pozitivnim uticajem na poslovnu konkurentnost.

Emerus je izvrstan primjer uspješne implementacije zelenih poslovnih modela. Njihove inovativne prakse i angažman u zaštiti okoliša i zdravlja zaposlenika ne samo da su doprinijele održivijem poslovanju, već su također stvorile pozitivan utjecaj na društvo u cjelini. Primjer Emerus može biti nadahnuće drugim kompanijama da slijede njihovu održivu strategiju poslovanja i pridonose zaštiti okoliša.

Green Recovery je komponenta koju GIZ implementira u ime Njemačke vlade. Dio je šireg projekta Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery, kojeg sufinansiraju Njemačka vlada i Evropska unija. Cilj komponente je pružiti podršku BiH u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 sa posebnim osvrtom na zelenu tranziciju MSP.

Povezane vijesti