Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Preduzetničkim idejama budućeg liječnika do jednostavnijeg i boljeg zdravstvenog sistema

Preduzetničkim idejama budućeg liječnika do jednostavnijeg i boljeg zdravstvenog sistema

Aleksandar Kovač, student Medicinskog fakulteta iz Banjaluke, jedan je od onih koji su odlučili razmišljati na drugačiji način, uz želju da se pored medicine okuša i u poduzetničkim vodama. Procijenivši stvarne potrebe stanovništva u kontekstu medicinske zaštite, pokrenuo je projekat online platforme „e-Klinika“, čiji je cilj bio ubrzati proces zakazivanja ljekarskih pregleda.

Platforma je osmišljena u formatu aplikacije koja će pacijentima pojednostaviti način rezervacije termina i obezbijediti im sve relevantne informacije na jednom mjestu, s druge strane istovremeno olakšavajući klinikama vođenje evidencija i praćenje rezervacija kroz automatske procese. Isto tako, „e-Klinika“ pruža jedinstveni interni komunikacioni sistem unutar ljekarskog tima jedne klinike, kao i eksterni sistem komunikacije klinike/ljekara sa pacijentima. Na taj način „e-Klinika“ putem modernih tehnologija i online servisa na jednom povezuje pacijente, medicinske ustanove i ljekare.

Dostupna svima, „e-Klinika“ pruža osnovne informacije o zdravstvenim ustanovama, ljekarima, laboratorijama i apotekama. Registrovani korisnici imaju jedinstvenu mogućnost rezervacije slobodnih termina kod zdravstvenih ustanova koje su se već priključile na e-Klinika platformu. Korištenjem  jednostavne pretrage, unošenjem ključnih riječi i odabirom na interaktivnoj mapi ili pregledom liste, korisnici biraju zdravstvenu ustanovu, ljekara ili specijalizaciju gdje žele zakazati ljekarski pregled.

Ovaj projekat će mi omogućiti da razvijam sebe i otvoriće mi nove mogućnosti upoznavajući nove ljude i radeći posao koji volim, što me dodatno motiviše da budem istrajan i da se trudim da moj biznis bude uspješan. Oduvijek sam htio napraviti nešto novo što će pomoći ljudima i činiti im život jednostavnijim, a „e-klinika“ je prvi korak ka tome. Znajući da odlazak na pregled mogima izaziva nepotreban stres, moja želja je da putem modernih tehnologija i online servisa posjetu ljekaru učinim bržom i jednostavnijom.” – istakao je Aleksandar.

„e-Klinika“ je prvenstveno namijenjena domaćem BIH tržištu, vlasnicima klinika, ambulanti, ordinacija, apoteka i laboratorija. Ipak, s obzirom da se radi o online platformi, Aleksandar e-Kliniku vidi kao proizvod koji će svoje mjesto naći i na regionalnom tržištu, a kasnije i šire. 

Platforma je trenutno u završnoj fazi testiranja i jedan broj klinika već koristi njen interaktivni kalendar. Cilj je da se medicinsko osoblje što bolje upozna sa sistemom i navikne na rad, te da se krajem ove godine građanima Banja Luke omogući da vrše rezervacije i putem E-klinike.

„Projekat EU4Business za mene je bio preokret u pogledu na preduzetništvo. Sprovedena edukacija, bila je više nego korisna. Uz vrhunskog edukatora spoznao sam ključne elemente koji su potrebni kako bi biznis dugo opstao i bio uspješan. Finansijska podrška bila je kao vjetar u leđa mladoj osobi, kao što sam ja. Omogućila je da se dobar dio projekta realizuje i da e-Klinika uskoro zakorači u svijet interneta. – dodao je Aleksandar.

Poslovna ideja Aleksandra Kovača je finansijski i stručno podržana kroz projekat „Podrška za pokretanje STARTUP-a iz oblasti IT-a” koji se realizuje u okviru projekta EU4Business – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju. S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Vrijedan je 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Projekat „Podrška za pokretanje STARTUP-a iz oblasti IT-a“ implementira Lokalno partnerstvo Banja Luka, kojeg čine Gradska razvojna agencija Banja Luka, Grad Banja Luka, Inovacioni  centar Banja Luka – ICBL, Zavod za zapošljavanje RS – Filijala Banja Luka, Elektrotehnički fakultet Banja Luka, firme „Blok projekt” d.o.o., „Ad Lab“ s.p., „Media Lab”d.o.o., Telegroup d.o.o. iz Banja Luke i udruženja „Bit Alijansa“ iz GRAD i „Klub poslovnih žena Republike Srpske“.    

Povezane vijesti