Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Predstavljen novi projekat Evropske unije

Predstavljen novi projekat Evropske unije

EU4Business – Za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju

Delegacija Evropske unije u BiH, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO) predstavili su zajednički projekat „EU4Business“, u Sarajevu, 07.06.2018. godine.

Na konferenciji za medije obratili su se šef delegacije EU u BIH Lars-Gunnar Wigemark, ambasadorica Njemačke u BiH Christine Constanze Hohmann, direktorica GIZ-a Dr Brigitte Heuel-Rolf, te Rezidentna koordinatorica i predstavnica UN/UNDP u BIH gospođa Sezin Sinanoglu.

Istaknuto je da projekat predstavlja nastavak podrške razvoju privatnog sektora u BIH i pružanja konkretne pomoći malim i srednjim poduzećima, poljoprivrednicama i mladima koji žele pokrenuti svoje biznise. Istaknuti su ogromni potencijali BiH ekonomije i njenih lokalnih zajednica, ali i poteškoće s kojima se poduzetnici susreću.

Krajem 2018. godine očekuju se prvi javni Pozivi za dostavljanje prijedloga projekata koji će biti finansirani iz fonda za dodjelu bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 10 miliona eura.

Projekat je vrijedan 16.1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura).

Povezane vijesti