Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Poljoprivredno-prehrambeni sektor i ruralni razvoj

Poljoprivredno-prehrambeni sektor i ruralni razvoj

UNDP je odgovoran za provedbu projektnih aktivnosti u oblasti poljoprivrede, proizvodnje hrane i ruralnog razvoja.

Ukupno 3 miliona eura je izdvojeno za nepovratna sredstva namijenjena komercijalnim poljoprivrednim gazdinstvima, malim i srednjim poduzećima u prehrambenoj industriji i lokalnim zajednicama, kao i društveno-ekonomskim partnerima za ruralni razvoj. Projekat će aktivno podržati poboljšanje poslovnog okruženja pružanjem tehničke pomoći relevantnim vlastima u zemlji u dizajniranju, upravljanju i praćenju finansijskih podsticaja namjenjenih jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća te poboljšanju međusektorske saradnje. Takođe, podsticati će se i preduzetničke inicijative, uključujući razvoj lokalnog digitalnog preduzetništva.

Pored toga, projekat će podržati i modernizaciju velikih lanaca vrijednosti u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, kroz sistematiziranje i  integrisanje operacija u svim fazama lanca snabdijevanja: proizvodnji, sakupljanju, preradi, marketingu i prodaji. Kroz projekat je planirano unapređenje diverzifikacije ruralnih ekonomskih aktivnosti, s fokusom na male poljoprivrednike koji dominiraju ruralnom Bosnom i Hercegovinom, jačajući njihovu konkurentnost, podržavajući unaprijeđenje njihovih gazdinstva, obradu farmi, promociju kratkih lanaca vrijednosti i aktivnosti izvan farme, kao što su zanati i usluge u šumarstvu i poljoprivredi.

Jedan od glavnih alata za pružanje pomoći u projektu je Fond za dodjelu bespovratnih sredstava (Grant Fund Facility: GFF) koji će služiti kao mehanizam finansiranja projekta u cilju efikasne podrške korisnicima i postizanja postavljenih ciljeva.

Na osnovu kriterija dva javna poziva objavljena tokom 2019. godine, odabrano je 20 poljoprivrednih proizvođača i prerađivača čiji su projekti, u vrijednosti od 4,4 miliona eura, sufinansirani sa ukupno 2,1 miliona eura bespovratnih sredstava.

Na osnovu javnog poziva potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru ublažavanja negativnog uticaja COVID-19 na poljoprivredno-prehrambeni sektor koji je EU4Business objavio 18. maja 2020. godine, kriterije je ispunilo 15 prijava.

Bespovratna sredstva su dodjeljena sljedećim korisnicima:

 1. Agro Mašić d.o.o., Gradačac;
 2. Agro Živanović d.o.o., Bijeljina;
 3. Agro Stef d.o.o., Han Pijesak;
 4. Andrić-Farm d.o.o., Pelagićevo;
 5. Braća Pavlović d.o.o., Šamac;
 6. Farma Arsenić d.o.o., Kozarska Dubica;
 7. Farma Brojler Produkt d.o.o., Prnjavor;
 8. Farma Podhum d.o.o. , Livno;
 9. Farma Škundrić s.p., Prijedor;
 10. SANEL poljoprivredni obrt, Odžak;
 11. Eko Sir Puđa d.o.o., Golinjevo/Miši;
 12. Farmavit d.o.o., Ljubinje;
 13. MI TRIVAS d.o.o., Vijaka;
 14. Mljekara Smajić d.o.o., Ratkovići;
 15. Očuz obrt, Uvorići;
 16. Pašalić obrt, Dolipolje;
 17. Podrumi Vukoje 1982 d.o.o., Hrupjela;
 18. Poljorad d.o.o., Turbe-Travnik;
 19. Vimar grupe d.o.o., Arnautovići; i
 20. Vinarija Jungić d.o.o.
 21. CONTE-CO d.o.o., Rogatica;
 22. Mliječna industrija 99, Gradačac;
 23. Šumski plod d.o.o., Prozor Rama;
 24. Mlin-Ko Kopačević d.o.o., Odžak;
 25. TZR AGROS, Srebrenica;
 26. PZ Poljopodrašnica, Mrkonjić Grad;
 27. Irass d.o.o., Orašje;
 28. FRUTTI FUNGHI d.o.o., Visoko;
 29. Oranica d.o.o., Domaljevac;
 30. Ekomed MK d.o.o., Šamac;
 31. Zemljoradnička zadruga GRAČANKA, Gračanica;
 32. Starnet d.o.o., Bugojno;
 33. Božić d.o.o., Brčko;
 34. Agro Kukuruzović, Gradačac;
 35. Sines d.o.o., Brčko.

Više o svakoj od podržanih investicija možete pronaći na interaktivnoj mapi odobrenih projekata.

Ukoliko želite primati najnovija obavještenja o aktivnostima u oblasti poljoprivrede, proizvodnje hrane i ruralnog razvoja, preporučujemo da se registrujete ovdje.

Tim projekta EU4Business će koristiti vaše email adrese kako bi vam slao obavijesti o projektu, te one neće biti prosljeđivane trećim stranama. Ukoliko u budućnosti više ne budete željeli primati obavijesti, lako se možete odjaviti sa liste tako što ćete otvoriti link „unsubscribe“ koji se nalazi na dnu email poruke. Sve email adrese bit će izbrisane iz baze na kraju implementacije EU4Business projekta u martu 2022. godine.