Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Poduzetništvo
Poduzetništvo

Poduzetništvo

ILO provodi dio EU4Business projekta koji je usmjeren na razvoj poduzetništva.

1 milion EUR je dostupan putem grantova za podršku poduzetnika koji pripadaju mladima i ugroženim grupama.

600.000 EUR je dostupno za inkluzivne modele poduzetništva u okviru izvoznog sektora  čiji krajnji korisnici će biti mladi poduzetnici do 30 godina starosti.

400.000 EUR će podržati omogućavanje i promociju ideja  poduzetništva kao i stvaranje novih poslova za žene iz udaljenih područja, dugoročno nezaposlene osobe, osobe sa invaliditetom i etničke manjine posebno u sektoru turizma i poljoprivredne proizvodnje.  

DODJELJENI UGOVORI LOKALNIM PARTNERSTVIMA ZA RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA U BIH

Kroz Instrument za finansiranje bespovratne pomoći za preduzetničke aktivnosti koji ima za cilj da doprinese razvoju i širenju modela inkluzivnog preduzetništva te tako unaprijedi konkurentnost na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini, Međunarodna organizacija rada u okviru projekta EU4Business koji finansira Evropska unija je u aprilu 2019. godine objavila Poziv za dostavljanje projektnih prijedloga u oblasti razvoja preduzetništva.

Prijavu učešća na projektu imala su Lokalna partnerstava za razvoj preduzetništva, a ugovoreno je pet najbolje rangiranih projektnih ideja čija ukupna vrijednost iznosi 1,1 milion EUR, gdje učešće Evropske unije iznosi više od 940.000 EUR bespovratnih sredstava.

Radi se o slijedećim Lokalnim partnerstvima za razvoj preduzetništva i njihovim projektnim prijedlozima:

  1. Program podrške mladima u oblasti informacionih tehnologija (Lokalno partnerstvo za razvoj preduzetništva regija Banja Luka - vodeći aplikant CIDEA Banja Luka)
  2. Projekat „Sarajevo Centar preduzetništva" (Lokalno partnerstvo za razvoj preduzetništva Kanton Sarajevo - vodeći aplikant Općina Centar Sarajevo)
  3. Projekat „Međuopćinska saradnja za bolju i inkluzivniju podršku biznisima“ (Lokalno partnerstvo za razvoj preduzetništva općina Jablanica, Kakanj i Konjic – vodeći aplikant Općina Jablanica) 
  4. ProjekatPoljoprivreda i agroturizam kao šansa za posao" (Lokalno partnerstvo za razvoj preduzetništva Petrovac, Ribnik i Bosanski Petrovac -  vodeći aplikant Opština Petrovac) i
  5. Projekat „TREIN - Travnik Entrepreneurship and Innovation Network“ (Lokalno partnerstvo za razvoj preduzetništva Travnik i regija srednje Bosne – vodeći aplikant Općina Travnik).

Više o svakom od navedenih projekata možete pronaći na interaktivnoj mapi.

Ukoliko želite primati aktuelnosti iz oblasti preduzetništva, preporučujemo da se registrujete ovdje.