Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Otvoreno preko 900 radnih mjesta i 1.000 preduzeća podržano zahvaljujući EU4Business projektu
Otvoreno preko 900 radnih mjesta i 1.000 preduzeća podržano zahvaljujući EU4Business projektu

Otvoreno preko 900 radnih mjesta i 1.000 preduzeća podržano zahvaljujući EU4Business projektu

Uprkos ekonomskoj neizvjesnosti, u Bosni i Hercegovini kreirano je 930 radnih mjesta, osnovano više od 120 startup-a i podržano 1.000 preduzeća zahvaljujući zajedničkim sredstvima Europske unije i Savezne Republike Njemačke u iznosu od 16,1 miliona eura. Pokrenut u aprilu 2018. godine četverogodišnji projekat, "Strategije lokalnog razvoja - Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj" zajedno sa sufinansiranim projektom EU4Business, nastojao je potaknuti veću zaposlenost i dugoročni ekonomski rast podizanjem konkurentnosti i stimulisanjem poduzetništva i inovacija u poljoprivredi, turizmu i izvozno-orijentisanim sektorima.

 

Povećanje zaposlenosti i konkurentnosti preduzeća u pandemiji bio je veliki izazov ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u cijelom svijetu. Brzim odgovorom na novonastale okolnosti, napori projekta doprinijeli su jačanju bh. ekonomije zadržavanjem postojećih i otvaranjem novih radnih mjesta uz unapređenje poslovanja, digitalizacije ili usluga mikro, malih i srednjih preduzeća kako bi bila konkurentnija na stranom i domaćem tržištu.

 

Ukupno 84 razvojna projekta koristila su finansijsku i tehničku pomoć u poljoprivredno-prehrambenom i ruralnom razvoju, izvozno-orijentisanom sektoru, turizmu i poduzetništvu. Kako bi se iskoristio izvozni potencijal, 143 preduzeća dobila su usluge savjetovanja o razvoju proizvoda, marketingu, nadogradnji tehnologije, tehničkim vještinama, što je rezultiralo povećanjem izvoza od 56 posto.

 

Jedan od korisnika projekta Salih Lemeš, direktor Alternativa d.o.o. Sarajevo koja proizvodi termoizolacione panele i profilisane limove, navodi „EU4Business doprinio je, uz druge faktore, povećanju našeg izvoza. Sada možemo pripremiti izvještaje o svim parametrima proizvoda prema standardima EU tržišta, što dovodi do sticanja povjerenja novih kupaca. Ulaganjem u laboratorij, proces kontrole postao je brži i efikasniji. Rezultati visokokvalitetne toplinske vodljivosti panela vidljivi su samo nekoliko minuta nakon proizvodnje.”

 

U sektoru turizma dostupno je 49 novih i unapređenih turističkih proizvoda i usluga, od avanturističkih parkova, biciklističkih, planinarskih i edukacijih staza, igrališta i drugih adrenalinskih aktivnosti koje nude avanture na otvorenom kao i obilaske kulturnih spomenika domaćim, regionalnim i međunarodnim posjetiocima. U partnerstvu s institucionalnim partnerima na različitim nivoima vlasti razvijen je model održivog razvoja turizma i certifikacije. U 2021. godini jedna od podržanih inicijativa, kroz grant sredstva je, Dinaridca ujedno prva zelena destinacija u zemlji. Njihova priča „Od borbe za zaštitu jedne rijeke do formiranja kritične mase i nove zelene destinacije“ uvrštena je u „Top 100 priča održivih turističkih destinacija“,takmičenje organizovano od strane međunarodne fondacije Zelene destinacije (Global Green Destination (GGD).

 

Igor Milošev, instruktor penjanja i skijanja, ispred jednog od podržanih projekta "Enjoy Sarajevo-Romanija Region", navodi da "Pandemija je usporila međunarodni turizam na globalnom nivou. Ali, mi koji radimo u sektoru turizma, dobili smo vrijeme i prostor da se više fokusiramo na izgradnju novih objekata i realizaciju ideja, poput Via Ferrate na Romaniji. EU4Business je tome doprinio direktno. Također, pomoglo nam je u promociji novih turističkih proizvoda u svijetu. Želimo pokazati ljepote i mogućnosti koje pružaju naša sela, planine i priroda. Zemlja – posebno u svjetlu pandemije – ima veliki potencijal za turizam na otvorenom, mnogo više nego što smo do sada razvijali. U narednih nekoliko godina proširićemo našu ponudu u segmetnu biciklizma, kanjoninga, planinarenja, seoskog i adrenalinskog turizma.”

 

Više od 700 malih poljoprivrednih proizvođača i 35 poljoprivredno-prehrambenih prerađivača  unaprijedilo je svoje poslovanje i usluge. U svrhu poticanja poduzetništva osnovana su 123 nova preduzeća, od čega 54 vode žene, a 53 su u IT sektoru, dok je 350 mladih prošlo obuku u oblasti poduzetništva.

 

EU4Business je projekt ko-finansiran i zajednički implementiran od strane Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodne organizacije rada (ILO).  Evropska unija je izdvojila 15 miliona eura, a Vlada SR Njemačke 1,1 milion eura.

Povezane vijesti