Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Obavještenje za javnost o pokušajima zloupotreba pri podnošenju prijava na javne pozive objavljene kroz projekat EU4Business

Obavještenje za javnost o pokušajima zloupotreba pri podnošenju prijava na javne pozive objavljene kroz projekat EU4Business

U sklopu projekta EU4Business koji primarno finansira Evropska unija, UNDP je 01. februara 2019. godine objavio javni poziv za mjeru podrške poljoprivrednim gazdinstvima. Javni poziv je zatvoren 27. marta 2019. godine, nakon čega je započeo proces ocjenjivanja pristiglih prijava. Proces ocjenjivanja je trenutno u svojoj završnoj fazi te očekujemo da ćemo do 15. maja 2019. godine objaviti i preliminarnu listu odabranih prijava.

Kroz proces ocjenjivanja i kontinuiranu komunikaciju sa poljoprivrednicima, došli smo do saznanja da su se pojavila treća lica koja se lažno predstavljaju i upotrebom falsifikovanih dokumenata pokušavaju na prevaru iznuditi novčanu naknadu od podnosioca prijava (poljoprivrednika), tokom pripreme prijave i poslovnog plana za navedeni javni poziv. Projekat EU4Business i UNDP žele naglasiti da je djelovanje ovih osoba nezakonito te da će o svim ovakvim i drugim slučajevima zloupotrebe obavijestiti nadležne policijske službe.

Kako bismo spriječili buduće pokušaje zloupotrebe i zaštitili potencijalne podnosioce prijava na javne pozive, želimo skrenuti pažnju na slijedeće:

  1. Projektni tim EU4Business projekta je jedini ovlašten za davanje bilo kakvih informacija o javnim pozivima, procesu ocjenjivanja i odabira prijava te objavljivanja rezultata. Informacije iz drugih izvora nisu relevantne. Sve oficijelne objave i informacije o projektu EU4Business kao i o javnim pozivima možete isključivo naći na web stranicama UNDP (www.ba.undp.org) ili projekta EU4Business (www.eu4business.ba).
  2. Sve zvanične objave i informacije o projektu EU4Business, o javnim pozivima kao i obavještenja o odobravanju bespovratnih sredstava će se objaviti na dva načina:   

    i) Javno na oficijelnim web stranicama www.ba.undp.org i www.eu4business.ba.             

    ii) Direktno svakom podnosiocu prijave. 

    EU4Business projekat neće obavještavati treća lica (konsultante, savjetnike, posrednike itd.) o rezultatima javnog poziva.
  3. Ukoliko koristite usluge konsultanata ili savjetnika za pripremu i pisanje prijava na javne pozive, informišite se o njihovom iskustvu u pripremi prijava za javne pozive prije nego što ih angažujete, ali i pored toga detaljno se informišite o uslovima i kriterijima javnog poziva koji su dostupni na gore navedenim elektronskim adresama.
  4. Niti jedan konsultant ili savjetnik ne može garantovati dobivanje bespovratnih sredstava te svako obećanje da se može osigurati dobivanje bespovratnih sredstava je zasnovano na nepoznavanju procesa ocjenjivanja i odabira pristiglih prijava ili pokušaju prevare podnosioca prijave. Budite veoma oprezni ukoliko se nađete u ovakvim situacijama.

Ukoliko imate pitanja o projektu EU4Business ili imate osnovanu sumnju o mogućim nepravilnostima koje mogu uticati na provođenje projektnih aktivnosti, kontaktirajte UNDP putem telefona na 033 293 400 ili emaila: [email protected].

Projekat “Konkurentnost i inovacije: Lokalne razvojne strategije – EU4Business” je projekat koji primarno finansira Evropska unija u vrijednosti od 15 miliona eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) II. Cilj projekta je doprinijeti ekonomskom rastu i stvaranju radnih mjesta kroz podršku konkurentnosti i inovacijama u izvozno-orijentiranim sektorima (npr. obrada drveta, metala, tekstila, plastike ili informaciono-komunikacijske tehnologije), kao i sektorima poljoprivrede, prehrane, turizma i ruralnog razvoja. Projekat provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO).

Povezane vijesti