Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju

O EU4Business projektu

Ukupno 10 miliona eura namijenjeno je finansijskoj podršci za razvoj privatnog sektora u BiH.

Direktni korisnici projekta su firme, farmeri i poduzetnici.

EU4Business projekt im omogućava da bolje iskoriste svoje potencijale i postignu bolju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima, putem finansijske i tehničke pomoći.

Finansijska podrška je omogućena kroz dodjelu bespovratnih sredstava u sljedećim sektorima/područjima djelovanja:

4,5 miliona eura dostupno je izvozno-orijentisanim sektorima – za pojedinačna poduzeća i njihova razvojna partnerstva u vezi jačanja inovativnih kapaciteta i konkurentnosti.

1,5 miliona eura dostupno je sektoru turizma – za razvoj turističkih proizvoda i bolju integraciju na međunarodna tržišta.

3 miliona eura dostupno je za oblast poljoprivredno-prehrambenog i ruralnog razvoja – u svrhu ulaganja u poljoprivredna imanja, preradu i prodaju poljoprivrednih proizvoda te ruralni razvoj.

1 milion eura dostupno je za oblast poduzetništva – za poticanje poduzetništva i pokretanje firmi od strane mladih ljudi i marginaliziranih grupa u lokalnim zajednicama.

Projekat je objavio nekoliko javnih Poziva za dostavljanje prijedloga projekata za pojedinačne firme i poljoprivrednike, kao i za razvojna partnerstva u turizmu, poljoprivredno-prehrambenom sektoru i ruralnom razvoju te poduzetništvu. Ovi su pozivi objavljeni jedan za drugim u nizu, a većina njih u 2019. godini.

Tu su još i mjere izgradnje kapaciteta u vezi poboljšanja poslovnog okruženja koje su dostupne za  institucije zadužene za razvoj privatnog sektora u BiH.

EU4Business projekat zajednički implementiraju GIZ, UNDP i ILO, u periodu od aprila 2018. do marta 2022. godine.

Ukupna vrijednost projekta je 16,1 miliona eura. EU4Business projekat zajednički finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura).

Povezane vijesti