Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Najavljujemo info sesije u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci

Najavljujemo info sesije u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci

Povodom objavljenog Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za investicije u digitalnu transformaciju preduzeća u sektoru poljoprivrede u Bosni i Hercegovini, projekat EU4BusinessRecovery kojeg finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, najavljuje informativne sesije u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci.  

Mjesto održavanja Datum održavanja info sesije Vrijeme održavanja Lokacija
Mostar 19.07. 12:00 Privredna komora Federacije BiH u Mostaru (ulica Kneza Domagoja 12)
Banja Luka 20.07. 12:00 Privredna komora Republike Srpske u Banja Luci (ulica Branka Ćopića br. 6)
Sarajevo 21.07. 12:00 Privredna komora Federacije BiH u Sarajevu (ulica Branislava Đurđeva 10)

Za prisustvo info sesijama potrebno je registrovati učešće putem sljedećeg linka ili direktno putem web stranice eu4business.ba najkasnije do ponedjeljka, 18.07. do 12h.

Pored najavljenih info sesija, u petak, 15.07. u 11 sati bit će održana info sesija putem Facebook stranice EU4Business. Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 3,1 milion KM, Evropska unija podržat će ulaganja u digitalizaciju poslovnih praksi i standarda usmjerenih na jačanje internih kapaciteta preduzeća u sektoru poljoprivrede.

Glavni cilj je osigurati opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u važnim privrednim sektorima Bosne i Hercegovine kako bi se smanjili negativni učinci izazvani pandemijom COVID-19. Projekat daje važan ekonomski i socijalni doprinos u područjima higijene i zaštite na radu, sigurnosti radnih mjesta, te inovacijama proizvoda i digitalizaciji.

Na javni poziv mogu se prijaviti mikro, mala i srednja preduzeća koja se aktivno bave uzgojem i/ili preradom voća, uključujući sadni materijal, vinogradarstvo i masline, te uzgojem i/ili preradom povrća, mlijeka, mesa, jaja, ribe, žitarica, gljiva, začinskog bilja, ljekobilja i/ili meda.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od od 10.000 KM do 200.000 KM (bez PDV-a) i mogu se koristiti samo za financiranje prihvatljivih troškova. Za svaki projekat, podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 15% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije dok će projekat finansirati maksimalnih 85% ukupnog iznosa kroz mjeru podrške. Prihvatljive investicije i troškovi se odnose na nabavku opreme, mašina, alata, komunikacijskih uređaja, hardvera i softvera za kontrolu, praćenje, upravljanje i nadzor proizvodnih procesa, profesionalnih i konsultantskih usluga. Realizacijom ovih investicija nastoji se podržati modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poboljšanje ruralne ekonomije.

Projekat EU4BusinessRecovery provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u partnerstvu sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

Povezane vijesti