Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Na Kozari održana Konferencija „Avanturizam kao perspektiva održivog razvoja“

Na Kozari održana Konferencija „Avanturizam kao perspektiva održivog razvoja“

U okviru projekta Feel Kozara, finansiranog od strane Evropske unije i Savezne Republike Njemačke, održana je Konferencija „Avanturizam kao perspektiva održivog razvoja“ u cilju promocije turizma i njegove spremnosti da odgovori na aktuelne izazove i rizike u domenu aktivnog odmora i avanturističkog turizma.

Cilj Feel Kozara projekta koji implementira Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“, jeste stvaranje turističke atrakcije na otvorenom i unapređenje ponude nudeći ekskluzivno iskustvo koje počiva na aktivnoj participaciji, autentičnosti i personalizaciji turističkih proizvoda Nacionalnog parka „Kozara“, grada Prijedora i lokalnih zajednica koje gravitiraju Kozari.

Stefano Donati, šef ureda Banja Luka, pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini je istakao važnost EU4Business projekata poput Feel Kozare čiji je cilj da doprinese razvoju lokalne privrede i obezbijedi model održivog turizma putem iskorištavanja prirodnih ljepota. Gospodin Donati takođe je rekao da je Bosna i Hercegovina mjesto ogromnog turističkog potencijala i da se nada da ova vrsta primjera dobre prakse, poput realizacije projekta Feel Kozara, uz podršku Evropske unije može istinski ostvariti dobrobit za sve aktere u turizmu.

Dvodnevna konferencija je održana 23. i 24. juna u Nacionalnom parku Kozara i počela je obilaskom novih i adaptiranih turističkih atrakcija, poput Via Ferrate i adrenalinskog parka, nastalih tokom dosadašnjih aktivnosti Feel Kozara projekta.

Partneri i saradnici Feel Kozara projekta, predstavnici regionalnih  turističkih organizacija i malih i srednjih preduzeća, imali su priliku da pohađaju edukacije receptivnog turizma na kojima je Biljana Marčeta, direktorica Turističke organizacije „Magelan“ govorila o šansama za razvoj ove grane turizma na Kozari i gradovima koji gravitiraju ka njoj.

Tokom panel diskusije, govorilo se o programima podrške i perspektivama za budući razvoj turizma, a predstavljene su i uspješne turističke priče korisnika EU4Bussines projekta: Udruženja za poduzetništvo i posao LINK, Biciklističkog kluba Kozara, Visitor Center Pecka, Planinarskog društva Klekovača i Motela Bijele Vode.

„Projekat Feel Kozara nam je prije svega dao novu energiju, jer smo prepoznali zanimanje projektnog tima i Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” za Kozaru i turističku ponudu Kozare. Učešćem u projektu Feel Kozara nismo samo dobili opremu, nego smo aktivirali i niz aktivnosti za unapređenje ponude tako idući u pravcu izgradnje brenda Kozarske cicvare” izjavio je korisnik Feel Kozara projekta, Vladislav Mirković iz Motela Bijele Vode na Mrakovici.

„Feel Kozara predstavlja jedan od najznačajnijih projekata u oblasti turizma koji se trenutno provodi na ovom području. Njime je obezbijeđen jedan integrisan pristup i uključenost velikog broja različitih zainteresovanih strana u proces kreiranja i unapređenja turističkih proizvoda, ali i turističke ponude lokalne zajednice. Uspjeli smo da pokrenemo proces objedinjavanja pojedinačnih inicijativa i stvaranje jedinstvene turističke ponude potkozarskog kraja pod jednim zajedničkim brendom Feel Kozara“, istakla je Milena Gnjatović Simatović, menadžerica projekta.

EU4Business je projekat Evropske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke. Za više informacija, posjetite www.eu4business.ba.

Povezane vijesti