Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
#MADEINBiH: Kako je dječji san Milke Arkula pretvoren u krojački zanat
#MADEINBiH: Kako je dječji san Milke Arkula pretvoren u krojački zanat

#MADEINBiH: Kako je dječji san Milke Arkula pretvoren u krojački zanat

Mnoge djevojčice u djetinjstvu sanjare o tome da postanu krojačice ili modni modeli. Milka Arkula iz mjesta Drinić u opštini Petrovca priznaje da je jedna od njih i da je još kao djevojčica posmatrala ručni rad svoje majke i željela da jednog dana ima svoju krojačnicu.

„Nakon što sam se udala za sveštenika, željela sam da svoje djelo pretvorim u krojenje svešteničkih odežda i mantija. Međutim, s obzirom da na području opština Petrovac i Bosanski Petrovac nema registrovane krojačke radnje, odlučila sam da svoje znanje proširim i da registrujem biznis koji pruža i ostale krojačke usluge.“, dodaje Milka.

Da biste preživjeli u svijetu preduzetništva potrebno je da svakodnevno unapređujete vaše znanje i vještine, a zahvaljujući Programu podrške preduzetništvu koji realizuje Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Petrovac u okviru EU4BusinessRecovery mnogi preduzetnici su dobili tu priliku.

„Obuke i predavanja koja smo imali zahvaljujući podršci Evropske unije i Međunarodne organizacije rada su upotpunili moje dosadašnje znanje i podigli ga na jedan viši nivo. Naučila sam kako samostalno pokrenuti vlastiti biznis, stekla sam određene vještine komuniciranja sa klijentima, a naučila sam i da napišem svoj biznis plan. Jednom riječju, cijeli proces osposobljavanja je bio svrsishodan“, zadovoljno naglašava Milka.

Iako zanatstvo nije trenutno atraktivno kao profesija, Milka smatra da mu se treba dati poseban značaj jer su stari zanati i zanatstvo uopšteno na izdisaju. Ova vrijedna preduzetnica posebno naglašava da prilike za saradnjom, edukacijama i poslovnim uvezivanjem koje je pružio EU4Business Recovery projekat daju dodatnu motivaciju preduzetnicima da svoje znanje i vještine pokažu na tržištu.

„Podržavanjem moje poslovne ideje, došlo je i do potražnje za ručnim radovima, vezom i ostalim dekorativnim rukotvorinama. Ovo me sve dodatno motiviše da nastavim dalje, ali i ohrabruje da se u ovim izazovnim vremenima osamostalim. Kada radite nešto što volite, uspjeh nikada ne izostane. Okruženje ali i moja porodica pozitivno reaguju na moju poslovnu priču, pa sam čak i svoje djevojčice uvela u svijet krojenja i veza, te i one svoje ideje i kreativnost pronalaze u tome“, zaključuje Milka.

Podrška pokretanju ovog biznisa pružena je u okviru projekta „RAG-Vaša karta za svijet preduzetništva“, koji provodi Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Petrovac u okviru EU4BusinessRecovery projekta koji zajednički finansiraju Evropska unija i vlada Savezne Republike Njemačke, a implementiraju GIZ, MOR i UNDP.

 

 

Galerija

Povezane vijesti