Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Laboratorija za ispitivanje koeficijenta toplotne provodljivosti

Laboratorija za ispitivanje koeficijenta toplotne provodljivosti

U Sarajevskom naselju Hrasnica, smještena je firma Alternativa. Alternativa je počela s radom 1997. godine i početna primarna poslovna grana bila trgovina crnim i obojenim metalima na području BiH. Od 2000. godine, Alternativa počinje s proizvodnjom građevinske limarije i preradom pocinčanih bojenih limova, a danas je najpoznatija po svojim izolacijskim panelima koji se ugrađuju u industrijske objekte širom Bosne i Hercegovine. 

U svom daljnjem razvoju, Alternativa je svoje poslovanje usmjerila ka izvozu što je uvjetovalo ispunjenje svih evropskih i svjetskih standarda za njihove proizvode. 

Kroz projekt EU4Business, firma je opremila savremenu laboratoriju, što joj je omogućilo brže i efikasnije praćenje kvalitete proizvoda. Do sada su ove usluge morali obavljati kod firmi u inozemstvu, a sada to mogu obaviti svega par metara od proizvodnog pogona, unutar svoje tvornice. Posebnost ovog laboratorija je da kao takav prvi u BiH koji može mjeriti kvalitetu izolacijskih panela do 200 milimetara. Samim time, Alternativa može pružati ovakve laboratorijske usluge drugim proizvođačima u BiH i regiji. 

Alternativa posluje po ISO sistemu kontrole kvaliteta, koji im dozvoljava kontrolu vlastitih proizvoda. Nabavkom laboratorije sam proces kontrole postao je brži i efikasniji, jer su rezultati kvalitetne toplotne vodljivosti panela poznati kroz svega par minuta nakon završetka proizvodnje. 

Direktor i vlasnik, Salih Lemeš, ističe prednosti otvaranja vlastitoga laboratorija: ,,S novim mogućnostima uvjerili smo naše kupce u kvalitetu proizvoda, dali smo izvještaje svih parametara koji su bili u skladu sa svim evropskim standardima, te smo dobili povjerenje novih kupaca, što je rezultiralo povećanjem izvoza od čak 50 posto.” 

Za vrijeme implementacije projekta, Alternativa je otvorila više od 10 novih radnih mjesta, te su sa svojim proizvodima dospjeli na sve kontinente uključujući i daleki Hong Kong, što pokazuje kako uz dobru i naprednu tehnologiju Bosansko hercegovački proizvodi mogu biti konkurentni na svim svjetskim tržištima. 

EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, s ciljem jačanja ekonomije BiH. EU4Business je vrijedan 16,1 milijuna eura, a zajednički ga finansiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Vlada SR Njemačke (1,1 milijuna eura). Projekt zajedno provode GIZ, ILO i UNDP. 

EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije - Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

Povezane vijesti