Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
IC SMED - Centar za digitalizaciju u Mostaru EU4Business

IC SMED - Centar za digitalizaciju u Mostaru EU4Business

Još od 1959. Godine, u Mostaru se odvija školovanje učenika strojarstva i elektronike. Od tada, mnogi uspješni inženjeri svoje su znanje stekli u okviru Mostarskoga sveučilišta. Kako se kroz godine mijenjala tehnologija, tako je obrazovanje usvojilo nove načine učenja i obavljanja stručne prakse. Da bi studentsko znanje i praksa bili konkurenti na tržištu rada, bilo je neophodno opremiti tvornicu za učenje novim tehnologijama poput 3D printera i skenera, s kojima su se neki studenti po prvi put susreli uživo. Opremanjem tvornice znanja stekli su se preduvjeti za digitalnu saradnju između lokalnih poduzeća i Strojarskoga Fakulteta u Mostaru. 

Studenti su kroz stručnu praksu upotrebom novih tehnologija izvršavali radne zadatke za partnerska poduzeća, te su neki od radnih zadataka studentima postali diplomski radovi. Partnerska poduzeća na projektu su dobila mogućnost digitalizacije svojih proizvodnih procesa, koja im je bila neophodna u usvajanju evropskih standarda proizvodnje i povećanju konkurentnosti. 

Student, Tomislav Antolović, o svojem iskustvu saradnje s lokalnim poduzećima ističe: ,,Moje osobno iskustvo je više nego pozitivno, zbog toga što ovakvim načinom rada, odnosno praktičnim radom puno više učimo nego kada je u pitanja sama teoretska nastava. Ovo je primjer što nama inženjerima treba u nastavi, konkretan rad gdje možemo naučiti puno više u kraćem vremenu.” 

,, Jedan od velikih uspjeha ovoga projekta jest pokazatelj da fakultet može raditi s privredom i da naši studenti mogu i znaju rješavati aktualne probleme u realnom sektoru, ali za to nam je bila potrebna nova tehnologija koju su naši studenti u relativno kratkom vremenu uspješno savladali. Ja se nadam kako će ovo biti podloga za nastavak buduće uspješne suradnje između Strojarskog fakulteta i zainteresiranih privrednika.” zaključio je Dekan Željko Stojkić .

Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike pri Sveučilištu u Mostaru je voditelj projekta IC SMED, a realizira se u partnerstvu s razvojnom Agencijom ŽZHHERAG i pet lokalnih poduzeća: MA-COM d.o.o. Stolac, Škutor d.o.o. Mostar, SIK d.o.o. Mostar, Weltplast d.o.o. Posušje, TEM Mandeks d.o.o. Široki Brijeg. 

Projekt je trajao 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi 607.000 KM, od čega 479.000 KM finansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke u okviru EU4Business-a. 

EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, s ciljem jačanja ekonomije BiH. EU4Business je vrijedan 16,1 milijuna eura, a zajednički ga finansiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Vlada SR Njemačke (1,1 milijuna eura). Projekt zajedno provode GIZ, ILO i UNDP. 

EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije - Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

Povezane vijesti