Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Hiljade građana i građanki na događajima "Gradovi i sela budućnosti" razgovaralo o održivom razvoju
Hiljade građana i građanki na događajima "Gradovi i sela budućnosti" razgovaralo o održivom razvoju

Hiljade građana i građanki na događajima "Gradovi i sela budućnosti" razgovaralo o održivom razvoju

Hiljade građana i građanki Sarajeva, Trebinja, Bihaća, Zenice i Bijeljine priključili su se događaju "Gradovi i sela budućnosti", gdje su se upoznali sa raznovrsnim sadržajima kroz interaktivnu izložbu i edukativna predavanja o održivom razvoju i evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

Ovi događaj u organizaciji UNDP u BiH, dio su projekta EU4BusinessRecovery, koji Evropska unija i Savezna Republika Njemačka finansiraju s ciljem smanjenja posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini. Tim povodom, projekat je predstavio različite aktivnosti kojima podržava razvoj poljoprivredno-prehrambenog sektora i promoviše pametnu poljoprivredu, IT i digitalizaciju u poljoprivredi uz efikasno korištenje resursa.

Na događaju „Gradovi i sela budućnosti", predstavljen je i novi Poziv za predaju projekata za apliciranje na bespovratna sredstva Evropske unije i Savezne Republike Njemačke u okviru podrške razvoju poljoprivredno-prehrambenog sektora. Novi Poziv će podržati ulaganja u digitalizaciju poslovanja i jačanje kapaciteta preduzeća u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje.

Ismar Ćeremida, voditelj sektora za održivi razvoj UNDP u BiH, istakao je da projekat, između ostalog, pruža veliku finansijsku i tehničku podršku za razvoj poljoprivredno-prehrambenog sektora: "Danas smo također predstavili Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava  u vrijednosti od 1 milion konvertibilnih maraka. Ova sredstva će podržati ubrzani proces digitalizacije primarne poljoprivredne proizvodnje preduzeća, kroz optimizaciju poslovnih aktivnosti i ulaganje u alate i tehnologije koje doprinose digitalizaciji."

Javni poziv je otvoren za obrte, samostalne preduzetnike, poljoprivredne zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja se bave primarnom proizvodnjom voća, povrća, sadnog materijala, vinogradarstva, maslinarstva, mesa, mlijeka, jaja, žitarica, gljiva, ljekovitog i začinskog bilja, te pčelarstvom. Podrška iznosi od 15.000 KM do 300.000 KM po prijavi i može se koristiti isključivo za finansiranje nabavke opreme, mašina, alata, komunikacijskih uređaja, hardvera i softvera za kontrolu, praćenje, upravljanje i nadzor proizvodnih procesa.

Projekat EU4BusinessRecovery je vrijedan 13.7 miliona eura, a finansiraju ga Evropska unija (13 miliona) i Savezna Republika Njemačka (700.000). Projekat provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

Povezane vijesti