Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Green Recovery: Upravljanje timovima za održivu budućnost Bosne i Hercegovine
Green Recovery: Upravljanje timovima za održivu budućnost Bosne i Hercegovine

Green Recovery: Upravljanje timovima za održivu budućnost Bosne i Hercegovine

U okviru projekta Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery, koji zajedno finansiraju Evropska Unija i Vlada Savezne Republike Njemačke, Green Recovery komponenta usmjerena je na jačanje kapaciteta institucionalnih partnera s ciljem podrške zelenoj tranziciji u Bosni i Hercegovini.

Jedan od ključnih aspekata ovog projekta obuhvata seriju interaktivnih treninga pod nazivom "Izgradnja kapaciteta i podrška u strateškom planiranju s fokusom na zelenu ekonomiju". Ovi treninzi pružaju priliku predstavnicima različitih ministarstava i institucija da steknu nova znanja i vještine potrebne za promicanje održivog razvoja.

U periodu od 08. do 10. novembra održan je trening na Igmanu, okupivši deset polaznika iz različitih institucija, uključujući, Vanjskotrgovinsku komoru Bosne i Hercegovine, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvo privrede i preduzetništva RS, Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, Federalno ministarstvo turizma i okoliša, Vladu Brčko Distrikta. Ovo je bio drugi dio treninga "Upravljanje timovima", istovremeno predstavljajući i posljednji trening u okviru programa "Izgradnja kapaciteta i podrška u strateškom planiranju s fokusom na zelenu ekonomiju". 

Upravljanje timovima, kao ključna tema treninga, obuhvatala je definiranje uloga, rješavanje konflikata te optimalno upravljanje vremenom unutar organizacija. Tematski okvir treniga odabran je u suradnji s partnerima i učesnicima, koji su istraživali pitanja vezana uz upravljanje timovima unutar organizacija.

Učesnici su aktivno učestvovali u diskusijama o izazovima s kojima se suočavaju u svojim timovima, koristeći rezultate upitnika 360 stepeni koji predstavlja metodologiju za prikupljanje feedback-a od različitih izvora unutar organizacije, uključujući nadređene, podređene, kolege i samu osobu koja se procjenjuje. Cilj upitnika je dobiti sveobuhvatan i objektivan uvid u profesionalne vještine, komunikaciju, liderstvo i suradnju, pomažući pojedincu u razumijevanju svojih jačina i slabosti te unapređenju kompetencija.

Pored toga, učesnici su imali priliku pregledati sve teme koje su obrađivane tokom protekle dvije godine u okviru izgradnje kapaciteta. Izrazili su zadovoljstvo postignutim rezultatima te su iskazali želju za daljnjom suradnjom i radom na unapređenju njihovih kapaciteta u budućnosti. 

Definirani su i naredni koraci, koji uključuju izradu personaliziranih preporuka za svako ministarstvo/instituciju o upravljanju timovima. Očekuje se da će ova saradnja doprinijeti naporima ka postizanju održivije i zelenije budućnosti Bosne i Hercegovine. Green Recovery komponenta ostaje posvećena podršci procesu zelene tranzicije, ističući važnost zajedničkog rada i strateškog planiranja za održivu budućnost zemlje.

Povezane vijesti