Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Evropska unija omogućila malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini unapređenje rada korištenjem SCORE metodologije

Evropska unija omogućila malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini unapređenje rada korištenjem SCORE metodologije

Zahvaljujući podršci Evropske unije (EU) i Međunarodne organizacije rada (MOR), mala i srednja preduzeća iz sektora proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće u BiH su dobila priliku da unaprijede svoje poslovne procese i povećaju produktivnosti.

Kroz program MOR-a „Podrška razvoju konkurentnih i odgovornih preduzeća“ (SCORE) koji se provodi već deset godina, više od 3.100 malih i srednjih preduzeća diljem svijeta je povećalo svoju produktivnost za 50%.

Program SCORE koji se u BiH provodi u okviru EU4Business Recovery projekta – Za snažnu domaću  ekonomiju uključuje certifikaciju SCORE trenera u BiH, kao i provođenje SCORE obuke za preduzeća.

Tokom posljednje dvije sedmice mjeseca septembra, 12 izabranih kandidata je pod nadzorom predstavnika MOR-a prošlo SCORE obuku za trenera i održalo trodnevnu „pilot“ obuku za četiri izabrana preduzeća iz sektora proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće.

A kako to ustvari ova metodologija može pomoći preduzećima u BiH pojašnjava Dženan Trbić, jedan od polaznika procesa certifikacije za trenere: 

„Podići nivo produktivnosti na onaj nivo koji vam omogućuje kompetitivnost na lokalnom i stranom tržištu je preduslov za opstanak bilo koje industrije. Naši tekstilci i kožari su značajno pogođeni pandemijom COVID 19 i ovaj program im pruža dobar putokaz u smjeru oporavka i boljeg pozicioniranja na tržištu. SCORE je već verifikovan u većem broju zemalja i dokazano pokazuje rezultate; u to smo se uvjerili već na prvom danu treninga, što su prepoznali i vlasnici malih i srednjih preduzeća i njihovi radnici".

Dragan Sarić, jedan od polaznika ove trenerske obuke dodatno naglašava: „Sama metodologija je zasnovana na metodi „brze pobjede“. Šta to tačno znači? Da preduzeća poduzimaju vrlo logične i pragmatične stvari koje vrlo brzo daju rezultate. S obzirom da se radi o preduzećima koja su uglavnom orijentisana na „ugovorene“ poslove za druge kompanije, ova medologija može dati brze rezultate i vrlo je primjenjiva jer se radi o vrlo logičnim alatima, koji se lako mogu pretočiti u akcione planove koji će polučiti rezultate u vrlo kratkom roku.“

Da su alati i prijedlozi SCORE-a odmah primjenjivi potvrđuje Admin Mostić, vlasnik kompanije Maksi doo Visoko i dodaje: „Ova metodologija je relevantna za mnoga područja u mojoj firmi. Već smo počeli sa njenom primjenom. Osnovali smo Tim za unapređenje preduzeća, a u međuvremenu se pripremamo za uvođenje tzv. 5S metodologije u jedan od pogona, kako bismo ga bolje organizovali i učinili čišćim i produktivnijim.“

Nakon održane trodnevne obuke za preduzeća Sara Granzov iz Galtex doo Pale ističe da je SCORE program itekako primjenjiv i zaključuje: „Mi smo odmah po dolasku u preduzeće formirali Tim za unapređenje preduzeća i postavili ciljeve. Kad bi se i 20% primjenilo od onoga što smo naučili, produktivnost bi se značajno poboljšala.

Prvi akcioni planovi za realizaciju SCORE metodologije u četiri „pilot“ kompanije iz sektora proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće su u fazi pripreme nakon čega će certificirani treneri pružiti podršku u realizaciji tih planova i ostalim preduzećima iz sektora proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće koja su korisnici EU4Business Recovery projekta. Ovaj projekat koji ima za cilj smanjenje posljedica izazvanih pandemijom Covid-19 na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP) u metalnom i drvnom sektoru, i sektoru tekstila, odjeće i obuće, te na preduzetnike i poljoprivrednike, finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne republike Njemačke, a provode MOR, GIZ i UNDP.

Povezane vijesti