Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
EU4Business uspješne preduzetničke priče: SpaceNet – put do vašeg networka

EU4Business uspješne preduzetničke priče: SpaceNet – put do vašeg networka

Amer Skrobo je ulaskom u svijet poduzetništva ustvari pronašao i sebe. Svojim trudom i zalaganjem ostvario je cilj – otvaranje vlastitog start up-a. Iako je formalno obrazovanje stekao na Šumarskom fakultetu, odlučio je da se posveti i neformalnom obrazovanju, tačnije jednogodišnjim učenju Java programskog jezika. Upravo tada započinje i Amerova freelance karijera, u okviru jedne velike start up kompanije. Učeći od osoba koje upravljaju velikim kompanijama spoznaje osnovne principe i stupove na kojima se jedan start up gradi.

Kada smo ga pitali kako se u sve to uklapa aplikacija SpaceNet, Amer se nasmijao i odgovorio: „SpaceNet aplikacija predstavlja „malu lokalnu“ mrežu u zatvorenom prostoru. Nakon instaliranja aplikacije, ista se koristi na način da pokrenete aplikaciju i uz pomoć određenih parametara, aplikacija generira kontakte ljudi koji se trenutno nalaze u prostoriji.

Aplikacija se koristi na većim konferencijama, sajmovima i sličnim događajima. Besplatna je za krajnje korisnike, a dostupna je na iOS i Google play store.

SpaceNet je moj odgovor na potrebu da ostvarim komunikaciju sa ljudima oko sebe; ljudima koji se nalaze zajedno sa mnom u istom prostoru, posebno u momentima kada se nalazim na konferencijama na kojima bih želio da ostvarim kontakte sa osobama sa kojima dijelim ista ili slična poslovna interesovanja“, ističe Amer.

Finansijska podrška i obuka „Kako pokrenuti i unaprijediti poslovanje”, koja se izvodi u skladu sa metodologijom Međunarodne organizacije rada, omogućene su kroz EU4Business projekat koji finansira Evropska unija. Ono što je jedna od najvećih prednosti ove obuke jeste da je pažnja usmjerena prema učesnicima i onome što oni žele postići, što u konačnici dovodi do mnogo realnijeg shvatanja određene tematike. Dok finansijska podrška omogućava osnovni kapital za početak, obuka im omogućava nova poznanstva i potencijalna partnerstva sa kojima većina polaznika i nastavi zajednički raditi na realizaciji start up ideje. „

Uz mnoge opcije koje nudi SpaceNet aplikacija otvara mogućnost da ostvarite odličan networking i da steknete nove kontakte i, što je najbitnije, nove poslovne dogovore. Prvo se želim pozicionirati na domaćem tržištu te pored konferencija i sajmova ''ući'' u velike trgovačke lance, a sljedeći cilj je zauzimanje jednog dijela kolača na ino tržištu“, zaključuje Amer.

Poslovna ideja Amera Skrobe je finansijski i stručno podržana kroz projekatSarajevo – Centar poduzetništva”, koji se realizuje u okviru projekta EU4Busines – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju. S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Povezane vijesti