Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
EU4Business uspješne preduzetničke priče: S BPIXELS- OM DO KVALITETNIJE WEB STRANICE I ONLINE SHOP-A

EU4Business uspješne preduzetničke priče: S BPIXELS- OM DO KVALITETNIJE WEB STRANICE I ONLINE SHOP-A

Predstavljamo vam preduzetnicu Branku Jelić koja se bavi izradom web stranica i online shop-ova i njen startup BPixels, koji je pokrenula u okviru projekta EU4Business koji finansira Evropska unija.

Branka je završila Prirodno-matematički fakultet, smjer prostorno planiranje, ali je zbog situacije na tržištu rada odlučila da se prekvalifikuje u oblast web dizajna. Iako već četiri godine pruža usluge iz web dizajna, ove godine je odlučila da se i samostalno okuša u preduzetničkim vodama.

,,Kvalitetna web stranica je potrebna svakoj firmi ili organizaciji, bilo da se radi o manjem biznisu koji zapošljava jednu osobu ili pak velikom koji zapošljava i po nekoliko stotina ljudi. Ukoliko želite da vas potencijalni klijenti ozbiljno shvate, potrebno je da imate kvalitetnu i profesionalnu web stranicu. Bilo da se bavite uslužnim djelatnostima ili prodajom eko proizvoda, web stranica je vaš prozor u svijet i putem nje dolazite do onih koji su vaši krajnji korisnici, odnosno do onih kojima nudite svoje usluge ili prodajete svoje proizvode. Mi se trudimo da kreiramo web stranice koje će krajnjim korisnicima biti jednostavne za upotrebu i omogućiti im da lako pronađu ono zbog čega su došli na stranicu (to mogu biti kontakt informacije, informacije o robi i uslugama, reference, itd). Prema želji klijenata kreiramo i višejezične varijante web stranica”, kaže Branka.

Nakon što je uvidjela da većina firmi i organizacija nema web stranice ili je postojećim potreban redizajn, Branka je odlučila da pokrene vlastiti posao. Za program „Podrška za pokretanje STARTUP-a iz oblasti IT-a” koji se realizuje u okviru projekta EU4Business saznala je preko Inovacionog centra Banja Luka i odlučila je da se prijavi.

Osim finansijske podrške u vidu nabavke opreme, Branka je pohađala nekoliko obuka „Kako pokrenuti i unaprijediti poslovanje”, koje se izvode u skladu sa metodologijom Međunarodne organizacije rada.

Za nekoga ko nije završio ekonomiju, a ulazi u preduzetničke vode, obuke koje se tiču vođenja poslovanja i upoznavanja zakona i pravila su od izuzetne važnosti. Uz stručne savjete kreirala sam i biznis plan, koji je pozitivno ocijenjen na finalnom predstavljanju. Izuzetno sam zahvalna treneru Dragi Gveriću, koji nam je kroz brojne primjere objasnio samu izradu biznis plana, ali i brojna pravila koja se tiču samog poslovanja. Pored predivnog iskustva i znanja na obuci, stekla sam i prijatelje, koji su sav period učenja dodatno uljepšali“, ističe Branka.

Poslovna ideja Branke Jelić je finansijski i stručno podržana kroz projekat „Podrška za pokretanje STARTUP-a iz oblasti IT-a” koji se realizuje u okviru projekta EU4Busines – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju. S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Projekat „Podrška za pokretanje STARTUP-a iz oblasti IT-a“ implementira Lokalno partnerstvo Banja Luka kojeg čine Gradska razvojna agencija Banja Luka, Grad Banja Luka, Inovacioni  centar Banja Luka - ICBL, Zavod za zapošljavanje RS – Filijala Banja Luka, Elektrotehnički fakultet, firme „Blok projekt” d.o.o., „Ad Lab“ s.p., „Media Lab”d.o.o., Telegroup d.o.o. i udruženja „Bit Alijansa“ i Klub poslovnih žena Republike Srpske“.  

Povezane vijesti