Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
EU4Business uspješne preduzetničke priče: Ajla Kasapović pokrenula platformu za rezervaciju mjesta u restoranima

EU4Business uspješne preduzetničke priče: Ajla Kasapović pokrenula platformu za rezervaciju mjesta u restoranima

Predstavljamo vam preduzetnicu Ajlu Kasapović i njenu platformu za rezervaciju restorana meetnmeat.com koja je nastala u okviru EU4Business projekta.

Ajla je završila ugostiteljsku – turističku srednju školu. Nakon srednjoškolskih dana, počinje raditi u hotelijerstvu i turizmu, te uvidjevši nedostatke koji postoje u toj oblasti, odlučuje se da pokrene vlastiti biznis.

„Svaki turista u našem gradu mora probati domaću i tradicionalnu hranu, pa smo se vrlo često borili sa problemom pronalaska stola u restoranu za ručak ili večeru. Turisti, kao ni naši sugrađani, nisu imali na jednom mjestu mogućnost pretrage i rezervacije mjesta za obrok. Tako sam došla do ideje da bi platforma za rezervacije restorana bila odlično rješenje, koje bi olakšalo i skratilo vrijeme rezervacije. Platforma će olakšati rad kako ugostiteljima i hotelskim radnicima, tako i krajnjim korisnicima platforme, bilo da se radi o domaćem stanovništvu ili turistima.”, navodi Ajla.

I ranije je pokušavala da nađe podršku, kako finansijsku, tako i stručnu, te da sigurnije krene ka ostvarenju svoje zamisli. Kada je pročitala Poziv za prijave za učešće u Programu podrške pokretanju poduzetničkih ideja u oblastima ICT i kreativnih industrija koji je objavilo Lokalno partnerstvo za razvoj poduzetništva Centar Sarajevo uz podršku Evropske unije znala je da je to njena prilika koju ne smije propustiti.

Za Ajlu je posebno značajna bila preduzetnička obuka “Kako pokrenuti i unaprijediti poslovanje” koja se izvodi u skladu sa metodologijom Međunarodne organizacije rada, kao i rad sa mentorima na izradi biznis plana.

Ona ističe: „Kroz različite vježbe, diskusije i zadatke za samostalan rad, treneri nas „tjeraju“ da razumijemo tržište, zakon, obaveze i cijelo poslovanje s kojim ćemo se sutra susresti u ulozi poslodavca. Uz stručne savjete kreirala sam i biznis plan, koji je pozitivno ocijenjen na finalnom predstavljanju. Pored predivnog iskustva i znanja koje sam stekla na obuci, osim novih partnera, stekla sam i prijatelje, koji su sav period učenja dodatno uljepšali.”

I na kraju dodaje zanimljivu anegdotu sa preduzetničke obuke: „Dodatni razlog, koji me natjerao da se borim kao lav, jeste bila šala mog, sada već, druga iz grupe, koji mi je rekao: „Ideja ti je odlična i ako ti ne dobiješ sredstva, ja ću ti je maznut’, pa ti vidi koliko ćeš se truditi.”

Poslovna ideja Ajle Kasapović je finansijski i stručno podržana kroz projekat „Sarajevo – Centar poduzetništva” koji se realizuje u okviru projekta EU4Busines – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju. S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Povezane vijesti