Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
EU4Business: Promocija kulturne i prirodne baštine u novoj eri turizma
EU4Business: Promocija kulturne i prirodne baštine u novoj eri turizma

EU4Business: Promocija kulturne i prirodne baštine u novoj eri turizma

Bogato kulturno i istorijsko naslijeđe isprepleteno s netaknutim prirodnim ljepotama šuma, rijeka i planina predstavlja veliki potencijal za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini. Iako je sektor turizma ostvario  značajan rast prije pandemije, nedostatak strateškog pristupa i loša kvaliteta turističke infrastrukture, proizvoda i usluga značajno usporava budući rast i konkurentnost sektora.

 

Kako bi Bosna i Hercegovina iskoristila svoje komparativne prednosti, Europska unija i Vlada Savezne Republike Njemačke osigurale su bespovratna sredstva u iznosu od preko 1,6 miliona eura za osam projekata u oblasti turizma na otvorenom i kulturnog turizma za unapređenje infrastrukture, digitalizaciju i razvoj novih usluga. Korisnici su također sufinansirali realizaciju aktivnosti ulažući 467.000 eura.

 

Od napuštene pruge do bicklističke staze  

Tražeći načine da obogate turističku ponudu u pet općina srednje Bosne, Regionalna razvojna agencija za regiju Centralne BiH (REZ) zajedno sa svojim partnerima, predložila je plan oživljavanja napuštene željezničke pruge iz austrougarskog perioda i njenu transformaciju u biciklističku stazu ukupne dužine 96,5 km koja bi turistima ponudila jedinstveno iskustvo. Stara željeznička staza vodi bicikliste kroz raznolike terene - šume, livade, gradske jezgre prolazeći pored važnih kulturno-istorijskih spomenika uključujući i rodno mjesto nobelovca Ive Andrića.

 

Adnan Gazija iz REZ-a navodi “Pored infrastrukturnih radova, koji su obuhvatili obilježavanje staze, postavljena su tri mosta, 12 wi-fi tačaka i četiri odmorišta. Radili smo sa poduzetnicima kako bismo osigurali sadržaje i usluge neophodne za cikloturizam. Udružili smo se s pružaocima usluga smještaja, restoranima, servisima za iznajmljivanje bicikala, organizaciju izleta i drugih biciklističkih usluga duž staze kako bismo unaprijedili njihove usluge. Obučeno je i certificirano 17 biciklističkih vodiča koje sada turisti mogu kontaktirati direktno putem novouspostavljene web stranice.” Ova biciklistička staza je sada dio Via Dinarice, mreže pješačkih staza u Dinarskim Alpama koje povezuju sedam zemalja i teritorija.

 

Nove avanture u Nacionalnom parku

Kako bi novim sadržajima privukli nove posjetioce, Razvojna agencija grada Prijedora (PREDA) osmislila je projekat “Osjeti Kozaru”. Prije 50 godina Nacionalni park Kozara proglašen je zaštićenim područjem sa 90 posto svoje teritorije pokrivenom gustom šumom. Planina Kozara tradicionalno privlači turiste koji žele posjetiti Memorijalni kompleks Mrakovica i povezati se sa prirodom, ali partnerske organizacije okupljene oko inicijative “Osjeti Kozaru” želile su ponuditi širi spektar usluga prilagođen različitim dobnim skupinama posjetilaca.

 

Nataša Savanović iz PREDA-e navodi “Počeli smo od nadogradnje postojeće infrastrukture. Zahvaljujući angažmanu volontera Planinarskog doma Klekovača, nastale su još dvije dionice via ferata staze tzv. Sektor Bršljan, unaprijeđena je sigurnost planinara ugradnjom dodatnih ankera, željeznih užadi i nogostupa kako bi ljubitelji adrenalina mogli uživati ​​u jedinstvenom iskustvu penjanja po izuzetno zahtjevnoj stijeni Bijeli kamen. Projektom je osigurana zaštitna oprema za penjače, a u Planinarskom domu uređena je kuhinja kako bi posjetioci mogli pripremiti obrok od namirnica pronađenih u prirodi.” Pored toga što je jedina u ovoj regiji, ova via ferata je jedna od tehnički najzahtjevnijih staza u Bosni i Hercegovini.

 

Za bicikliste uređena je, markirana, postavljena signalizacija na 54 km dugoj biciklističkoj stazi, a posjetioci mogu iznajmiti novih devet brdskih bicikala, e-bicikala i mopeda. Ponuda Avantura parka Kozara značajno je proširena; posjetioci mogu istraživati ​​tri nivoa sa 28 platformi i maksimalnom visinom od 14 metara. Kako bi djeci učenje o prirodi bilo zabavnije, napravljena je nova edukativna staza na kojoj je postavljen 51 didaktički element sa informacijama o flori i fauni Kozare, te drvene skulpture životinja sa ovog područja.

 

Penanje po stijenama

Otkako je napravljena Via ferata Sokolov put, na crevnim stjenama Romanije, preko 10,000 posjetilaca ju je posjetilo u proteklih 18 mjeseci. Uspon na ovu 350 metara dugu feratu s visinskom razlikom od 160 metara traje oko tri sata. Postavljena su dva viseća mosta koji spajaju dvije stijene i sa kojih se posjetiocima pruža jedinstven panoramski pogled. Projekat je obuhvatio nabavku penjačke opreme i obuku profesionalnih vodiča. Označeno je 45 km pješačkih staza, a postavljena su i tri vidikovca na Romaniji. Branka Spasojević iz Turističke organizacije Jahorina – Istočno Sarajevo navodi da je ferata Sokolov put poslužila kao inspiracija drugim turističkim destinacijama u BiH i nakon ove staze napravljeno je sedam novih ferata širom zemlje. Zajedno s partnerima organizovane su edukacije za 40 pružatelja usluga, restorana i domaćinstava, kako bi unaprijedili svoju ponudu. Ujedno, u okviru iste inicijative “Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji” postavljena je umjetna stijena za penjanje na popularnom izletištu Brus na Trebeviću.

 

Kulturna baština i avanture na otvorenom

Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu (REDAH) zajedno sa četiri partnera radila je na proširenju turističke ponude na biciklističkoj stazi “Ćiro – Staza svjetske baštine” koja se proteže duž UNESCO-ve zaštićene zone u Hercegovini. Dvanaest turističkih vodiča iz Mostara, Stoca, Čapljine i Ravnog obučeno je u pripovijedanju, tako da se autentične priče temeljene na bogatoj kulturno-istorijskoj i vjerskoj baštini ovoga kraja sada dijele s posjetiteljima. Kako bi se obogatila turistička ponuda, razvijeni su koncepti za sedam novih proizvoda u segmentu zdravstvenog turizma, gastronomije, kulturne baštine koje će putničke i turističke agencije moći prilagoditi potražnji.

 

REDAH, kao regionalni tehnički sekretarijat za certifikaciju Bike Friendly Standard (BFS) za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju, certificira objekte u okviru pet kategorija: smještajne objekte, ugostiteljske objekte, turističke agencije, servise i parkirališta. Himzo Tule iz REDAH-a navodi da je u sklopu BFS certifikacije kroz ovih pet kategorija certificirano 15 objekata u partnerskim općinama. Kroz projekat je mapirano  više od 80 km biciklističkih staza u Hercegovini, a informacije su dostupne na najvećoj europskoj outdoor platformi koja okuplja ljubitelje prirode, planinare, bicikliste, istraživače. Certifikacijom se nastoji pridobiti povjerenje cikolo turista potvrđujući da pružatelji usluga s BFS certifikatom žele pomoći biciklistima i odnositi se prema njima s poštovanjem i razumijevanjem. Škola ruralnog turizma okupila je  osobe zainteresovane da pokrenu firmu a kako bi se upoznale sa zakonskim okvirom, upravljanjem finansijama, digitalnim marketingom i drugim segmentima poslovanja.

 

Sveukupno, EU4Business podržao je dva projekta u području kulturnog turizma, nadovezujući se na materijalna i nematerijalna dobra proglašena UNESCO-vom baštinom, te šest projekata usmjerenih na turizam na otvorenom na lokacijama smještenim na Zelenoj stazi Via Dinarike. Sa ciljem jačanja bh. ekonomije EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno-orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, te ruralnog razvoja.

 

Vrijednost EU4Business projekta je 16,1 miliona eura; Evropska unija je izdvojila 15 miliona eura, a  Vlada Savezne Republike Njemačke 1,1 milion eura. Projekat zajednički implementiraju Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO).  EU4Business je dio Programa strategija lokalnog razvoja – Lokalne samouprave i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini koji provodi Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ).

Povezane vijesti