Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
EU4BUSINESS okupio uzgajivače krompira sa područja cijele BiH

EU4BUSINESS okupio uzgajivače krompira sa područja cijele BiH

U okviru projekta EU4BUSINESS, danas se u Rogatici u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), održava seminar “Promocija lanca vrijednosti proizvodnje krompira u brdskim i planinskim predjelima u BiH”.

Ovaj jedinstveni događaj okupio je sve one koji su u Bosni i Hercegovini ali i u regiji prepoznali važnost primjene savremenih tehnologija i uvođenje dobrih praksi u poljoprivrednoj proizvodnji.

U okviru interaktivnih predavanja prof. dr. Živka Bugarčića i prof. dr. Zorana Broćića seminar je primarno namijenjen uzgajivačima krompira kako u brdsko planinskim krajevima, tako i u drugim područjima gdje je ova kultura dominantna. Glavni cilj seminara je pružiti dodatnu edukaciju uzgajivačima krompira, koji su na ovaj seminar došli iz Hercegovine, Posavine, Semberije, Tuzlanskog kantona i drugih područja širom BiH.

Pored današnje aktivnosti, EU4BUSINESS projektom Evropske unije nastoji se ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unapređenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. EU4Business je projekat vrijedan 16.1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira Evropska unija, a 1.1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Projekat zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO).

Naime, putem projekata EU4BUSINESS i EU4AGRI, Evropska unija finansira razvoj privatnog sektora u BiH, otvaranje novih i zadržavanje postojećih radnih mjesta te oporavak od krize prouzrokovane COVID-19 u BiH. Kroz EU4BUSINESS, EU omogućava firmama, poljoprivrednicima i poduzetnicima da iskoriste svoje potencijale i postignu bolju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima, putem finansijske i tehničke pomoći. U sklopu EU4AGRI, EU pruža podršku jačanju konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH. Europska unija je za oba projekta izdvojila ukupno 35 miliona eura bespovratnih sredstava. 

Povezane vijesti