Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
EU4BUSINESS OKUPIO U LIVNU UZGAJIVAČE GOVEDA SA PODRUČJA CIJELE BiH

EU4BUSINESS OKUPIO U LIVNU UZGAJIVAČE GOVEDA SA PODRUČJA CIJELE BiH

Jučer je u Livnu u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP u BiH) a u okviru EU4Business projekta Evropske unije, održan seminar na temu „Slobodni uzgoj goveda – Perspektive i dobre međunarodne prakse“.

Seminar predstavlja sastavni dio tehničke pomoći koja je usmjerena ne samo prema korisnicima bespovratnih sredstava u okviru EU4Business projekta, nego i široj zainteresiranoj javnosti, prvenstveno uzgajivačima, predstavnicima akademske zajednice i relevantnih institucija. Dodatno, kako je istaknuto jučer u Livnu, seminar je predstavio mogućnosti i perspektive uzgoja goveda sustavom krava-tele, ključne izazove kao i međunarodna iskustva i dobre prakse u ovoj oblasti.  U isto vrijeme, bila je ovo prilika za bh. uzgajivače goveda da identificiraju potencijalne mogućnosti ostvarivanja konkurentskih prednosti kroz uvođenje i promociju novih trendova i tehnologija.

Predavači iz Francuske, Hrvatske i BiH, tokom seminara podijelili su svoja znanja i iskustva u ovoj oblasti, dok je posebno istaknuto da slobodan uzgoj goveda na brdsko-planinskim i ravničarskim područjima može biti od izuzetne koristi za zapošljavanje i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini. „Održani seminar primarno je namijenjen poljoprivrednim djelatnicima i praktičarima u oblasti uzgoja goveda, kojima pored razmjene iskustava, dodatnu vrijednost predstavlja i održana posjeta farmi „Podhum“ koja je jedan od uspješnijih korisnika projekta EU4Business, kao primjer dobre prakse slobodnog uzgoja goveda“, kazala je Željka Vidović, koordinatorica za politike u poljoprivredi i ruralnom razvoju EU4Business projekta.

U okviru projekta EU4Business, farma “Podhum” dobila je bespovratna financijska sredstva u iznosu od preko 130.000 KM, dok je ukupna vrijednost investicije bila oko 218.000 KM. Uz pomoć ovih sredstava na farmi su unaprijeđeni procesi uzgoja goveda koji su omogućili efikasniji rad, bolje korištenje prirodnih resursa, ali i veću konkurentnost na tržištu. Naime, investicija je doprinijela procesu digitalizacije i inovativnosti farme „Podhum“ koja je investirala u poseban sustav nadzora goveda putem ogrlica sa GPS signalom koji je za njih izuzetno važan jer goveda zime i ljeta provode na otvorenom. Također, napravljen je i vodovod sa sedam termo pojilica koje će omogućiti opskrbu pašnjaka čistom vodom tijekom cijele godine, što ranije nije bio slučaj. Pored toga, postavljene su električne ograde koje služe i kao protupožarne barijere, moderni sustavi za proizvodnju i pohranu energije.

Bitno je istaći da farma „Podhum“ slijedi stroga pravila ekološkog uzgoja goveda, čemu je dokaz i certifikat o organskom uzgoju prema standarima Europske unije i Halal certifikat. Unapređenja ostvarena kroz EU4Business projekt doprinijet će većoj brizi za goveda, što je njihov osnovni prioritet.

EU4Business je projekat Evropske unije kojim se nastoje ojačati kapaciteti za ekonomski rast i zapošljavanje u BiH unapređenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. EU4Business je vrijedan 16.1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira EU, a 1.1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Projekat zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), UNDP u BiH i Međunarodna organizacija rada (ILO). 

Povezane vijesti