Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
EU4Business: Ka zelenom i održivom turizmu
EU4Business: Ka zelenom i održivom turizmu

EU4Business: Ka zelenom i održivom turizmu

Prepoznajući rast potražnje za zelenim turizmom, održivošću i trendu da se turisti okreću ka ekološki prihvatljivom turizmu, tri opštine u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine Mrkonjić Grad, Ribnik i Šipovo zajedno sa partnerskim organizacijama razmišljale su o drugačijem pristupu razvoja turizma u dolinama gornjeg toka rijeka Sane i Plive. Okupljeni oko iste vizije i zajedničkog interesa da zaštite netaknutu prirodu, želili su pozicionirati ovo područje kao zelenu destinaciju i fokusirati se na eko i turizam na otvorenom. Prije samog početka pandemije Mrkonjić Gradu, kao vodećem aplikantu, dodijeljena su bespovratna sredstva Europske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke, čime je otvoren put ka novom poglavlju razvoja turizma ka zelenoj destinaciji.

 

Kroz kreativni proces područje je brendirano kao Dinardica, što znači tragač ili pojedinac koji neprestano traga za sobom, za prirodom. Nataša Arežina iz Opštine Mrkonjić Grad navodi “Dinardica je bila prva destinacija u zemlji koja je formirala Savjet za upravljanje održivim razvojem koji definiše strateški pravac i korake za transformaciju ove destinacije. Ujedno, u okviru prestižnog globalnog programa certifikacije Zelenih destinacija (Green Destination Standards - GDS) odlučili smo podnijeti kombinovanu prijavu."

 

Pokrenut 2015., standard Zelenih destinacija je strukturiran prema smjernicama za upravljanje održivošću kako bi obuhvatio globalno usaglašene zahtjeve održivosti. Dostupne su dvije vrste certificiranja destinacije: predcertifikacijske nagrade koje prepoznaju izvrsnost u primarnim aspektima povezanima s kvalitetnom ponudom destinacije turistima i puni program certifikacije za destinacije koje teže potpunom pridržavanju smjernica. Pored ove dvije kategorije, organizuje se i takmičenje TOP 100 priča, radi se o listi 100 najboljih inicijativa za održivi razvoj destinacija iz cijelog svijeta.

 

“Pred nama je bilo mnogo izazova”, prisjetila se Nataša. “GDS je vrlo zahtjevan proces, zahtjevi certifikacije su identični za sve. Dinardica je morala ispuniti isti niz strogih kriterija kao destinacija locirana u Švicarskoj. Osim toga, bila je potrebna Osnovna procjena održivosti, a Bosna i Hercegovina nije imala ovaj dokument. Zahvaljujući zajedničkim naporima i saradnji sa državnim i entitetskim ministarstvima ova procjena je završena kako bismo mogli nastaviti sa narednim koracima.” U toku 2020. godine tim Dinardice odlučio je podnijeti tzv. kombinovanu aplikaciju u dvije kategorije u 2021.  godini i to TOP 100 priča u kategoriji Priroda i krajolik, te bronzanu u okviru predcertifikacije nagrade.

 

Postavljanje standarda za održivi razvoj turizma

Osim globalnih GDS standarda ili tzv. primarne certifikacije, zemlje se mogu odlučiti za uspostavljanje nacionalnog modela održivosti ili sekundarnu certifikaciju koja uključuje shemu certificiranja koja se može koristiti kao praktičan, efikasan i jednostavan alat za ubrzavanje uvođenja održivih poslovnih modela u turizmu na nivou destinacija i kompanija.

 

Podržavajući inicijativu za uspostavu modela održivog razvoja turizma i certificiranja u Bosni i Hercegovini, projekat EU4Business podržao je partnere Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske i Vladu Brčkog u izgradnju kapaciteta i implementaciji dva pilot projekta, Dinardica u kategoriji destinacije, i Hotel Stanica u Ravnom, u kategoriji kompanija.

 

Budući da je Slovenija međunarodno priznata kao jedna od najrazvijenijih zemalja u oblasti održivog turizma sa dobro uspostavljenom nacionalnom shemom certificiranja zelene destinacije, slovenski GoodPlace, vodeća partnerska organizacija Zelenih destinacija, bila je domaćin partnerima projekta EU4Business. Studijska posjeta Sloveniji poslužila je kao primjer dobre prakse u sektoru turizma i kao polazište za izgradnju institucionalnih kapaciteta u BiH. Nadležna ministarstva su spremna podržati nacionalnu shemu certificiranja, ali kako je to vrlo dugotrajan i složen proces, potrebno je uspostaviti preduslove. Slovenija kao zemlja s najvećim brojem certificiranih zelenih destinacija i kompanija dobar je model za prilagodbu ove sheme u BiH.

 

Dinardica. Ka prirodi. Ka sebi.

Tokom 18 mjeseci bogata kulturno-istorijska baština regije Dinardica obogaćena je novom turističkom ponudom namijenjenoj posjetiocima koji žele pobjeći od gradske vreve i ponovno se povezati s prirodom. Turisti mogu online rezervisati školu gljivarstva, izazov “8 vrhova”, vodenu avanturu i druge programe. U selu Pecka izgrađen je prvi park na otvorenom s amfiteatrom za 80 osoba. Dok odrasli istražuju sadržaje u Pecki, djeca se mogu zabaviti na novoizgrađenoj edukacijskoj stazi ili dječijem igralištu. Ljubitelji biciklizma mogu uživati ​​u vožnji pump track-om.

 

Krajem 2021. godine vrela rijeke Sane su zaštićena, a područje od 3,2 km2 koje obuhvata tri kraška vrela, donji tok rijeke Korane i pećinu Mračaj Vlada Republike Srpske proglasila je spomenikom prirode. Drugi zahtjevan zadatak bila je izgradnja mostova preko rijeka Sane i Korane. Most preko Sane dužine 18 metara služi ujedno i kao ulaz u zaštićeno područje. Po prvi puta napravljena je 3 km duga staza kroz kanjon Korane koja posjetiteljima pruža jedinstveno iskustvo. Pružaoci usluga prošli su obuku i dobili preporuke kako poboljšati i promovisati svoje usluge, a kako bi mogli ispuniti zahtjeve za predcertifikacijsku nagradu Zelenih destinacija. Značajno je povećan broj posjetilaca, kao i ekonomske koristi za poduzetnike ovog područja.

 

Zalaganje tima Dinardice se isplatilo. Njihova priča “Od borbe za zaštitu jedne rijeke do formiranja kritične mase i nove zelene destinacije” 2021. godine uvrštena je u “Top 100 priča o održivim turističkim destinacijama”, takmičenju koji organizuje međunarodna fondacija Zelene destinacije. Svoje iskustvo prve zelene destinacije u Bosni i Hercegovini predstavili su na konferenciji “Green Destinations 2022 & Future of Tourism Summit” održanoj u Atini u septembru 2022. godine.

 

Shema zelene destinacije

Uz kontinuiranu podršku projekta EU4Business, državna i entitetska ministarstva u Bosni i Hercegovini nastavit će raditi na definisanju odgovarajuće sheme održivog razvoja turizma i certifikacije. Turisti, kako iz zemlje tako i iz inostranstva, sve više cijene objekte koji ulažu u recikliranje, obnovljive izvore energije, pravilno odlaganje otpada, uzgoj organske hrane i spremni su ih podržati, jer zelena ekonomija i održivi turizam su budućnost. Razvojem turističke industrije podržava se i konkurentnost drugih sektora kao što su poljoprivreda, tekstil, namještaj, energetika, itd.

 

Sa ciljem razvoja bh. ekonomije EU4Business pruža podršku poduzetništvu, izvozno-orijentisanom sektoru, turizma i poljoprivredi te ruralnom razvoju. Vrijednost EU4Business projekta je 16,1 miliona eura; Evropska unija je izdvojila 15 miliona eura, a  Vlada Savezne Republike Njemačke 1,1 milion eura. Projekat zajednički implementiraju Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO).  EU4Business je dio Programa strategije lokalnog razvoja – Lokalne samouprave i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini koji provodi Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ).

Povezane vijesti