Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
EU kroz projekat "FAB-LAB – Ekonomija zasnovana na inovacijama" pruža podršku malim i srednjim preduzećima Tešnja i regije

EU kroz projekat "FAB-LAB – Ekonomija zasnovana na inovacijama" pruža podršku malim i srednjim preduzećima Tešnja i regije

(Tešanj) Agencija za razvoj općine Tešanj TRA, u partnerstvu sa kompanijama GMC d.o.o., Usora i JET d.o.o, Tešanj, započela je implementaciju projekta „FAB-LAB - Ekonomija zasnovana na inovacijama“ (FAB-LAB). Ukupna vrijednost projekta je veća od 600.000 KM, od čega je Evropska unija kroz EU4Business obezbijedila bespovratna sredstava u iznosu većem od 450.000 KM. Direktni korisnici projekta, u narednih 18 mjeseci koliko će trajati implementacija, će biti mala i srednja preduzeća (MSP) sa područja općine Tešanj i njene uže regije, a opšti cilj je jačanje kapaciteta za izvoz i zapošljavanje kroz unapređenje konkurentnosti, inovativnosti i digitalizacije poslovnih aktivnosti.

„U okviru FAB-LAB projekta bit će uspostavljen Centar za pružanje poslovno-razvojnih usluga metalskom sektoru. Centar će djelovati u prioritetnim područjima jačanja firmi iz sektora kroz angažman vrhunskih stručnjaka, korištenje specijalizovane opreme i primjenu priručnika izrađenih prema potrebama i na temelju najnovijih svjetskih trendova razvoja“, najavio je  prof.dr. Ismar Alagić, direktor Agencije za razvoj općine Tešanj TRA.

Kao sudionici projekta, firme će dobiti direktnu podršku u  obuci radne snage u svim segmentima od operatera do rukovodstva. Značajna podrška je predviđena i u segmentu kvalitetnije internacionalizacije poslovanja firmi, te kod primjene digitalnih alata. Podrška će dovesti do povećanja broja zaposlenih, većeg izvoza i povećanja prihoda ciljanih MSP-a.

EU4Business je projekat Evropske unije koji s ciljem jačanja ekonomije BiH potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Projekat vrijedan 16,1 miliona eura zajednički provode GIZ, ILO i UNDP od aprila 2018. do marta 2022. godine, a finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 milion eura. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava SR Njemačka.

Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.

Više informacija o FAB-LAB projektu:

Prof. Dr. Ismar Alagić, Projekt menadžer

Agencija za razvoj općine Tešanj TRA d.o.o.

Tel: 032 650 608 ili 062 993 055

Email: [email protected]

Povezane vijesti