Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Enjoy Sarajevo - Romanija region EU4Business

Enjoy Sarajevo - Romanija region EU4Business

Na području Istočnog Sarajeva, turizam predstavlja stratešku granu privrede. Zahvaljujući ponajviše olimpijskoj planini Jahorina, ovo područje iznimno je posjećeno tokom zimske turističke sezone. Kroz projekat EU4Business, Evropska unija i Vlada Savezne Republike Njemačke pomažu proširenju cjelogodišnje turističke ponude na ovom području, pa je tako ovaj projekat podržao izgradnju novih turističkih sadržaja na lokalitetu Brusa i Romanije. 

Balon na topli zrak jedinstvena je atrakcija koja je Brus izdvojila od drugih destinacija u regiji. Sada iz ptičje perspektive možete doživjeti Sarajevo i okolne planine, a ukoliko budete imali sreće s vremenom, možete vidjeti i vrhove hercegovačkoga Prenja. Let je ugodan i siguran, a balon može primiti 5 putnika, plus pilot. Brus se ovom atrakcijom doslovno vinuo u nebesa te je novim turističkim sadržajima opravdao status omiljenog Sarajevskoga izletišta. 

Davne 1929. Drago Šefer i Vojo Ilić napravili su prvi alpinistički uspon na Romaniji, što je ujedno bio i prvi alpinistički uspon u Bosni i Hercegovini. Kroz projekt “Enjoy Sarajevo-Romanija Region”, Romanija je ponovo postala središte alpinizma u Bosni i Hercegovini. Via ferata “Sokolov put” na Crvenim stijenama, približila je alpinistički doživljaj široj populaciji koji ne moraju biti nužno alpinisti kako bi popeli zadivljujuće stijene. Zahvaljujući čeličnim sajlama i ojačanjima u stijenama, bit ćete sigurni, te uz pratnju lokalnih vodiča i instruktora penjanja, možete naučiti sve o alpinizmu i zanimljivostima ove regije. 

Izgradnja ferate “Sokolov put”, pokazala se kao pravi potez u oživljavanju turizma na Romaniji. Od samoga otvaranja ferata privlači brojne turiste iz Bosne i Hercegovine ali i iz regije, a vjerujemo kako će ublažavanjem covid mjera ova ferata postati mamac i za posjetitelje iz cijelog svijeta, koji već polako otkrivaju ovaj turistički biser Bosne i Hercegovine. 

Miroslav Divčić iz Planinskog društva “Glasinac Sokolac” ističe kako je otvaranjem ferate oživio i planinarski dom koji se nalazi u neposrednoj blizini via ferate. Kod doma se posjetitelji mogu parkirati, te u domu pronaći osvježenje i smještaj, te je samim time dom doživio komercijalnu isplativost. 

Igor Ikonić, VD direktora TO Jahorina, naglašava: ,,U narednom periodu želimo još više ispromovisati Romaniju, pogotovo s novim sadržajima koji će privući još više turista, te će Romaniju podići još više u turističkom smislu i u svijetu turizma”. 

Za projekt "Enjoy Sarajevo-Romanija Region" Evropska unija je izdvojila više od 200.000 eura bespovratnih sredstava u okviru projekta EU4Business. Projekt u sklopu EU4Business implementiraju Turistička organizacija Jahorina, Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo (RAIS), Privredna komora Republike Srpske (PKRS) i privredni subjekt Stanišić. 

EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, s ciljem jačanja ekonomije BiH. EU4Business je vrijedan 16,1 milijuna eura, a zajednički ga finansiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Vlada SR Njemačke (1,1 milijuna eura). Projekt zajedno provode GIZ, ILO i UNDP. 

EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije - Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

Povezane vijesti