Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Ekonomsko osnaživanje poljoprivede BiH: Realizovana studijska posjeta Crnoj Gori

Ekonomsko osnaživanje poljoprivede BiH: Realizovana studijska posjeta Crnoj Gori

Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore od 05. do 07. jula 2021. godine organizovali su studijsku posjetu Crnoj Gori za 12 predstavnika institucija koji čine Operativnu radnu grupu za implementaciju grantova u poljoprivredi Bosne i Hercegovine.

U cilju upoznavanja članova radne grupe sa sistematizacijom procedura i postupaka vezanih za dobre prakse  programiranja i implementacije mjera podrške, poseban fokus studijske posjete bio je na sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, te njihove operativne provedbe.

Učesnici studijske posjete saznali su više o instrumentu IPARD II pretpristupne pomoći Europske unije koji je namijenjen poljoprivredi i ruralnom razvoju zemalja pristupnica. Posebnu pažnju učesnika dobila je posjeta ruralnim dijelovima u okolini Nikšića, gdje su imali priliku vidjeti primjere uspješnih korisnika mjera podrške u različitim sektorima (prerade mlijeka i mliječnih proizvoda, primarne proizvodnje i prerade – sektora voćarstva, turizam i ugostiteljstva).

Studijska posjeta Crnoj Gori organizovana je u okviru projekta EU4Business koji značajnu pažnju usmjerava na jačanje kapaciteta partnerskih institucija kroz razne modalitete pružanja tehničke pomoći.

EU4Business je projekat Evropske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unaprjeđenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. EU4Business je projekat vrijedan 16.1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira Evropska unija, a 1.1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Projekat zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO). 

Povezane vijesti