Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Do evropskog tržišta uz pomoć projekta EU4Business

Do evropskog tržišta uz pomoć projekta EU4Business

Kompanija “Poljorad” iz Travnika prepoznatljiv je brend na tržištu Bosne i Hercegovine. Više od 20 godina bavi se proizvodnjom različitih mliječnih namaza i ukusnih sireva. Kako bi ispunila zahtjeve i očekivanja svojih kupaca, ova kompanija kontinuirano ulaže u unaprjeđenje kvalitete proizvodnje prema evropskim standardima.

Tako je, uz značajnu pomoć Evropske unije i Savezne Republike Njemačke kroz projekat EU4Business, modernizovala procese rada i na taj način osigurala neophodne uslove za nastavak izvoza proizvoda na tržište Evropske unije.“Nismo imali pročistač otpadnih voda koji je bio uslov da bi zadržali dozvolu za izvoz. Uspjeli smo ga osigurati kroz ovaj projekt i sada bez problema možemo plasirati naše proizvode na tržište Evropske unije,“ objašnjava Erzad Skrobo, dugogodišnji uposlenik “Poljorada”

Kompanija “Poljorad” svakog dana otkupi oko 20,000 litara domaćeg mlijeka od preko 1,000 kooperanata s područja Srednje Bosne. Od ovog mlijeka se prave različiti sirevi i mliječni namazi, među kojima su kupci posebno prepoznali kvalitet i jedinstvenost dimljenog sira “Dimko” i domaćeg kajmaka.

Nezaobilazni proizvod u mnogim prehrambenim korpama je i “Poljoradov” kiseli kupus, kao i paprike punjene sirom i kajmakom. Njihovi proizvodi dostupni su kupcima u Bosni i Hercegovini, Sjedinjenim Američkim Državama, na evropskom tržištu, ali i u nekoliko arapskih država.

“Prije ovog projekta naš izvoz je bio između 10 i 15 posto, a sada je preko 30 posto. Nabavkom novih mašina povećali smo kvalitet proizvoda, a promijenili smo i pakovanja tako da se možemo bolje prilagoditi zahtjevima svakog kupca,” dodaje Erzad. 

Nove mašine i pročistač otpadnih voda, o kojima Erzad govori, osigurani su uz pomoć Evropske unije i Savezne Republike Njemačke kroz projekt EU4Business. Ovim projektom, kompanija “Poljorad” znatno je poboljšala različite segmente proizvodnje što je doprinijelo osiguranju boljeg kvaliteta proizvoda i konkurentnosti na tržištu.  

“Nove mašine su nam omogućile i povećanje higijenskih standarda proizvoda i procesa proizvodnje. Zbog slabijih pakovanja koja smo imali dešavala nam se kontaminacija i brže kvarenje proizvoda, ali sa novim mašinama taj problem više nemamo. Povrat robe sa tržišta smo smanjili na minimum,” objašnjava Erzad. 

Ukupno 56 osoba angažovano je na različitim poslovima u “Poljoradu”. Među njima je i 22-godišnji Adin Hrustanović koji je zaposlen kroz projekt EU4Business u toku pandemije i, kako kaže, ovaj posao mu je promijenio život. 

“Živim sam sa ocem koji je penzioner i ovo mi zaposlenje puno znači. Dolaskom u “Poljorad” prošao sam obuku, a i kolege su mi također na početku pomagale. Uslovi rada su puno bolji nego na mom ranijem poslu, a i primanja su veća. Ovdje su mi ljudi pružili dobar posao i sretan sam zbog toga,” objašnjava Adin. 

Zbog povećanja kapaciteta proizvodnje i izvoza, koji je ostvaren zahvaljujući projektu EU4BUSINESS, ova kompanija planira tokom 2021. godine nova zapošljavanja i ulaganja u proizvodnju.

“Planiramo proširenje proizvodnje na domaće džemove i pekmez, te sušenje povrća. Svojim smo sredstvima kupili mlin tako da ćemo mljeti i integralne žitarice,” pojašnjava Erzad i dodaje da će i novi proizvodi “Poljorada” sigurno zadovoljiti visoke standarde kvalitete i očekivanja domaćih i stranih kupaca.  

Trenutno je objavljen novi javni poziv u okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, a Evropska unija podržat će sa 3,5 miliona KM investicije u ruralni turizam u Bosni i Hercegovini.

Javni poziv objavljen je s ciljem razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, te očuvanja prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane COVID-19 pandemijom. Rok za prijave je 07. mart 2022. godine a više informacija dostupno je putem naše web stranice www.eu4agri.ba , ili na LINKU.

EU4Business je projekat Evropske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unaprjeđenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. EU4Business je projekat vrijedan 16.1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira Evropska unija, a 1.1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Projekat zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO).

Povezane vijesti