Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Dizajnerska smjelost pretočena u preduzetničku hrabrost

Dizajnerska smjelost pretočena u preduzetničku hrabrost

Iako diplomirani inženjer arhitekture, Jovana Romčević Šukalo nikada nije radila na mjestima gdje se formalno tražilo ovo zvanje. „Isprva se to činilo kao neispunjenost u profesionalnom smislu, ali je ubrzo to postalo privilegija. Imala sam slobodu da istražim ono što me odista ispunjava i uobličim svoj potencijal. Obrela sam se u ulogama scenografa, grafičkog dizajnera, dizajenera brand strategija, dizajnera korisničkog iskustva i interfejsa. Tokom 6 godina dotakla sam različite sfere kreativne industrije. Ipak, uvijek je u centru mojih interesovanja bila Bauhaus filozofija, njen minimalizam i mondrijanizam, čija načela slijedim od ranih studentskih dana.” – ističe Jovana.

Bauhaus škola, koja je djelovala u Njemačkoj početkom XX vijeka, kombinovala je fine umjetnosti i zanatstvo. Promovisala je prožimanje estetike i funkcionalnosti u predmetima široke upotrebe. Pod okriljem ove škole su rasle arhitekte, dizajneri, scenografi i drugi umjetnici, ostavivši neizbrisiv uticaj koji se i danas osjeti u svim sferama dizajna.

Većinu profesionalnog angažmana Jovana je provela u IT industriji. “Ovo je formiralo moju užu specijalnost. Danas radim kao dizajner digitalnih proizvoda, kao što su veb i mobilne aplikacije, web stranice i brending strategije. Zaljubljenik sam u pozorište, tako da nerijetko radim na projektima scenskog dizajna, scenske arhitekture i scenografije.”

Lifestyle ili Business

Kreativne sklonosti nosite u sebi od rođenja. Većini ljudi je dovoljan hobi ili povremene aktivnosti u ovom polju. Za Jovanu je ispoljavanje kreativnih ideja, dolaženje do rješenja na drugačiji način potreba i svakodnevna težnja. Kaže da lijepo nije luksuz, već se krije u svemu oko nas. Samo ga je potrebno otkriti.

„Nakon višegodišnjeg iskustva u freelance vodama, korporativnom okruženju, kratkoročnim saradnjama ili honorarnim poslovima, shvatila sam da njegujem specifičan proces rada i profesionalnu etiku koju želim da razvijam i podignem na viši nivo. Tada mi je drag kolega i prijatelj rekao da čim o tome razmišljam, da je pravo vrijeme da pokrenem svoj posao“, dodaje Jovana.

Uslijedili su koraci jedan za drugim od kojih je jedan bila i obuka u okviru projekta EU4Business. 

„Za pokretanje i razvoj poslovne ideje nije dovoljna samo želja, niti sreća. Osim profesionalnih ekspertiza, znanja i iskustva, veoma je važno da budete upućeni u pravnu regulativu, poznajete tržište, imate izbrušene pregovaračke sposobnosti, umijete da se predstavite i izreklamirate. Ove teme smo dotakli prilikom obuke i time sam stvorila sveobuhvatniju sliku onoga što slijedi. Grant sredstva su mi pomogla u nabavci kvalitetne opreme i podigli kvalitet rada.“

Jovana se naposlijetku odvažila i pokrenula MAM Design Studio (My Art Momentum), boutique studio koji se bavi izradom brend strategija i web stranica, dizajnom digitalnih proizvoda i dizajnom scenskog prostora. Njihov tim trenutno čine arhitekta, scenograf, web developer i web dizajner.

„Za nas se uspjeh ne mjeri samo materijalnim dobicima, već zadovoljstvom po obavljenom poslu i odanošću klijenata. Dosadašnja etika i profesionalnost su nas povezali sa lokalnim i inostranim klijentima. Za nas ni jedan projekat nije isti. Svakom se posvećujemo sa istom pažnjom i ciljem – Da rastemo zajedno!“ – sa ponosom ističe Jovana.

Poslovna ideja Jovane Romčević Šukalo je finansijski i stručno podržana kroz projekat „Podrška za pokretanje STARTUP-a iz oblasti IT-a” koji se realizuje u okviru projekta EU4Business – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju. S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Vrijedan je 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Projekat „Podrška za pokretanje STARTUP-a iz oblasti IT-a“ implementira Lokalno partnerstvo Banja Luka kojeg čine Gradska razvojna agencija Banja Luka, Grad Banja Luka, Inovacioni  centar Banja Luka – ICBL, Zavod za zapošljavanje RS – Filijala Banja Luka, Elektrotehnički fakultet, firme „Blok projekt” d.o.o., „Ad Lab“ s.p., „Media Lab”d.o.o., Telegroup d.o.o. iz Banja Luke i udruženja „Bit Alijansa“ iz Tuzle i „Klub poslovnih žena Republike Srpske“.

Povezane vijesti