Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Banjalučki  Export Fenestar postaje lider u proizvodnji ekološki prihvatljivih proizvoda
Banjalučki  Export Fenestar postaje lider u proizvodnji ekološki prihvatljivih proizvoda

Banjalučki Export Fenestar postaje lider u proizvodnji ekološki prihvatljivih proizvoda

Export Fenestar d.o.o. iz Banja Luke, bavi se proizvodnjom prozora i vrata od čelika, mesinga i inoksa. Ova firma postala je lider u proizvodnji ekološki prihvatljivih proizvoda uz podršku Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Firma raste zahvaljujući ulaganjima u obnovljive izvore energije, proširenje proizvodnih kapaciteta i nabavci novih mašina za proizvodnju.

Kada je Export Fenestar prije dvije godine kupio halu u selu Debeljaci, kako bi proširio svoju proizvodnju, suočili su se s problemom nedostatka struje. Nabavili su plastifikator, koji im je pomogao da troše manje fosilnih goriva i struje. Ipak to nije bilo dovoljno za njihove potrebe. Uz podršku GIZ-a, ova kompanija je projektirala i instalirala solarne fotonaponske elektrane kapaciteta 80 kW, koji zadovoljavaju oko 70 posto ukupnih potreba za potrošnjom električne energije, te smanjuju emisiju CO2 za 13,90 tona na godišnjem nivou.

Osim ulaganja u obnovljive izvore energije, Export Fenestar je također, uložio i u novu tehnologije proizvodnje, uveo metode hladnog rezanja koja koristi samo prirodni pijesak i vodu, te lasere, mašine i strojeve za zavarivanje. Uz podršku GIZ-a, ova firma postaje lider u proizvodnji ekološki prihvatljivih proizvoda što im je omogućilo proširenje kako na domaća tako i na evropska tržišta. 

Kompanija je ulaganjem u obnovljive izvore energije, novu tehnologiju proizvodnje i nabavku novih mašina za proizvodnju postala primjer drugima kako biti konkurentan na tržištu, i pokazala kako se treba brinuti o životnoj sredini.

Green Recovery je komponenta koju GIZ implementira u ime Njemačke vlade. Dio je dio šireg projekta Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery, kojeg sufinansiraju Njemačka vlada i Evropska unija. Cilj komponente je pružiti podršku BiH u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 sa posebnim osvrtom na zelenu tranziciju MSP.

Povezane vijesti