Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Automatizacija i digitalizacija: Ključni koraci za bosanskohercegovačke kompanije
Automatizacija i digitalizacija: Ključni koraci za bosanskohercegovačke kompanije

Automatizacija i digitalizacija: Ključni koraci za bosanskohercegovačke kompanije

Automatizacija i digitalizacija predstavljaju priliku za kompanije u Bosni i Hercegovini da postanu konkurentnije, inovativnije i efikasnije, dok istovremeno otvaraju nove mogućnosti za rast i razvoj. Ova tehnološka transformacija nije samo trend, već i ključni faktor koji će oblikovati budućnost poslovanja i radnih mjesta u regionu.

U kontekstu rastuće važnosti digitalizacije i zelenih poslovnih modela za poslovne procese Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini (AHK) organizovali su događaj pod nazivom “Posljedice automatizacije na ljudske resurse i optimizacija lanaca snabdijevanja" koji je okupio stručnjake i predstavnike različitih kompanija kako bi zajedno razgovarali o izazovima i prilikama koje donosi automatizacija. Događaj je organizovan u okviru projekta Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery, kojeg zajednički finansiraju Europska Unija i Njemačka vlada. 

Domaćin ovog inspirativnog skupa bila je kompanija Global Metal Construction (GMC) d.o.o. iz Usore, koja je prije nekoliko godina kroz projekat EU4Business zajedno sa Agencijom za razvoj općine Tešanj TRA, implementirala projekat „FAB-LAB - Ekonomija zasnovana na inovacijama“ (FAB-LAB). Projekat "FAB-LAB" doprinio je rastu izvoza, zadržavanju postojećih i stvaranju novih radnih mjesta, s fokusom upravo na digitalizaciju poslovnih aktivnosti izvozno orijentiranih kompanija metalne i strojarske industrije, jačanje njihove konkurentnosti i njihovih inovativnih pristupa. GMC predstavlja sjajan primjer kompanije koja je u potpunosti prihvatila vjetar promjena i neumorni napredak tehnologije. Za samo 10 godina, GMC je napredovala od lokalne prodaje do globalne kompanije koja se bavi montažom i instalacijom skladišnih sistema i metalnih konstrukcija na nekoliko kontinenata.“ 

„Spremnost na učenje i na konstantna unapređenja svih procesa unutar naše kompanije, agilnost u radu, te ekspertiza koju stalno nadograđujemo usvajanjem međunarodnih standarda kvaliteta i zahtijeva naših klijenata, ključni su razlozi našeg proboja na globalna tržišta. Automatizacija i digitalizacija naših procesa doprinijeli su lakšem upravljanju operacijama, tako da simultano možemo da vodimo projekte u raznim vremenskim zonama, zakonskim legislativama i tehničkim zahtijevima projekata” s ponosom je kazao direktor kompanija Global Metal Construction, Adnan Bajraktarević.

Zamjenica direktorice Predstavništva njemačke privrede u BiH Azra Ramić naglasila je da je ovaj event za Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK BiH) dio dugoročne strategije sa fokusom na zelenim poslovnim modelima i povezivanju njemačkog i bosanskohercegovačkog tržišta. “Optimizacija procesa je imperativ za povećanje efikasnosti i konkurentnosti svake kompanije, neovisno o sektoru i veličini. Ovaj događaj je pružio priliku da se razmjene konkretni primjeri, preporuke i ukaže na eventualne rizike u ovom kontekstu. Privatni sektor razmjenjuje iskustvo i informacije kako bi se međusobno jačao. Veoma smo zahvalni što su naši članovi prepoznali tu priliku i odazvali se u velikom broju” kazala je Azra Ramić.

Ispred GIZ-a prisutnima se obratila Danija Krieg, menadžerica projekta EU4BusinessRecovery. Ona smatra da pored tehničke i finansijske podrške koju pruža projekat EU4BusinessRecovery, podizanje svijesti o digitalizaciji je od krucijalnog značaja jer je upravo digitalizacija danas ključna za unapređenje produktivnosti i povećanje konkurentnosti kompanija. „Digitalizacija omogućava kompanijama da budu efikasnije i konkurentnije na tržištu, a to dalje vodi ka stvaranju novih radnih mjesta s inovativnim profilima“ pojasnila je Danija Krieg. 

Kada je riječ o kompanijama u Bosni i Hercegovini, digitalizacija i automatizacija mogu pružiti niz benefita. Prvo, povećava se konkurentska prednosti kompanija na globalnom tržištu, omogućavajući im da proizvode visokokvalitetne proizvode ili usluge brže i jeftinije. Ovo povećava izvozne mogućnosti i stvara šansu za rast na međunarodnom nivou. Drugo, ovi procesi mogu doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta, posebno u sektorima kao što su programiranje, održavanje automatizirane opreme, i analiza podataka. Također, omogućava se razvoj inovativnih profila i vještina kod radne snage, što pruža dodatnu podršku tržištu rada u zemlji. Treće, moguće je smanjiti troškove poslovanja, uključujući troškove rada, materijala i energije, čime se povećava profitabilnost kompanija.

U zaključku, automatizacija i digitalizacija predstavljaju ključne faktore koji kompanijama u Bosni i Hercegovini pružaju održivu otpornost na negativne procese i promjene u svijetu. U svjetlu globalne korona krize i potencijalnih izazova uslijed ratova ili drugih nepredvidivih događaja, automatizacija i digitalizacija omogućavaju kompanijama da ostanu agilne i prilagode se brzo mijenjajućim uvjetima. Stoga, kompanije koje usmjere svoje napore prema automatizaciji i digitalizaciji postavljaju temelje za dugoročni uspjeh i održivost, ne samo na lokalnom nivou, već i na globalnoj sceni.

Povezane vijesti