Europa Giz Ilo UNDP

EU4BusinessRecovery

Za snažnu domaću ekonomiju
Alternativa d.o.o. uspješno implementira digitalna rješenja i osvaja nova tržišta svojim termoizolacionim panelima
Alternativa d.o.o. uspješno implementira digitalna rješenja i osvaja nova tržišta svojim termoizolacionim panelima

Alternativa d.o.o. uspješno implementira digitalna rješenja i osvaja nova tržišta svojim termoizolacionim panelima

Zahvaljujući projektu EU4BusinessRecovery koji zajednički finansiraju Europska unija i Savezna Republika Njemačka, „Alternativa“ d.o.o. povećala je prodaju i izvoz, proširila proizvodni asortiman, poboljšala proizvodni proces i otvorila nova radna mjesta

„Alternativa“ d.o.o. iz Hrasnice u blizini Sarajeva osnovana je 1997. godine. Iako je osnovna djelatnost kompanije u početku bila trgovina proizvodima crne i obojene metalurgije, danas se ubraja u vodeće proizvođače termoizolacionih panela, krovnih i fasadnih limova, metalnih elemenata za krov i fasadu i prateće građevinske galanterije.

Salih Lemeš, osnivač i generalni direktor ove kompanije, svjestan važnosti neprestanog ulaganja u proizvodni proces, sa ponosom ističe da „Alternativa“ d.o.o. zapošljava 140 radnika i proizvodi artikle kojih do sada nije bilo na tržištu Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana. A sve to zahvaljujući u mnogočemu pomoći ostvarenoj kroz projekat EU4BussinessRecovery.

„Osnovna djelatnost kompanije je proizvodnja termoizolacionih panela od poliuretana i kamene vune, trapeznih limova, sistema za odvodnju oborinskih voda i kontejnera za primarno sakupljanje smeća. Zahvalni smo na podršci koji smo dobili kroz projekat EU4BusinessRecovery. Sa zadovoljstvom mogu kazati da smo dobili ono što smo očekivali pa čak i više od toga“, kaže Lemeš.

Novi proizvodi za nova tržišta

Projekat EU4BusinessRecovery, „Alternativi“ d.o.o. omogućio je da unaprijedi svoje poslovanje nabavkom opreme za digitalizaciju proizvodnje, razvojem softvera i digitalnog marketinga. Kompanija je tako uvela nove proizvode kroz kupovinu alata i opreme za ispitivanje mehaničkih svojstava panela, certificirala postojeće ali i nove proizvode, te poboljšala sigurnost na radu.

„Implementacijom digitalizacije, ubrzali smo radne procese za 15 – 20 posto. Naših novih osam proizvoda - termoizolacijskih poliuretanskih ploča, koji su inovacija kako za domaće tako i inozemno tržište, certificirali smo u skladu sa standardima Evropske unije uključujući i certifikaciju za vatrootpornost. I tu nam je projekat EU4BusinessRecovery bio od velike pomoći jer naš proizvodni asortiman danas posjeduje sve potrebne izvještaje o ispunjavanju evropskih uslova u području sigurnosti, zdravlja i okoliša. To znači da bez ikakvih ograničenja možemo nastupati i na tržištu Evropske unije“, pojašnjava Lemeš.

Radna mjesta za uspješniju BiH

Implementiran je i novi Zakon o zaštiti na radu Federacije BiH, te povećana zaposlenost. 

„Kroz ovaj projekat, implementirali smo u potpunosti novi federalni Zakon o zaštiti na radu koji je uključivao i procjenu radnog mjesta i svih ostalih elemenata sigurnosti na radu kao i zaštitu životne sredine. Ovaj zakon, danas je u „Alternativi“ d.o.o. u potpunosti implementiran. Zaposlili smo 20 novih radnika. Značajno smo povećali izvoz u zemlje Evropske unije sa posebnim akcentom na Njemačku, Austriju, Mađarsku i sve zemlje Zapadnog Balkana. Sve ovo nam otvara neka nova vrata, nove vizije i mogućnosti“, zaključuje Lemeš. 

Projekat Covid-19 Investment Response/EU4BussinessRecovery sufnanciraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a zajednički provode Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), Međunarodna organizacija rada (ILO) i Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP).

Cilj projekta je smanjenje posljedica izazvanih pandemijom COVID - 19 na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća u metalnom i drvnom sektoru, sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće, te poduzetnike i poljoprivrednike. 

Povezane vijesti